Carnivora Dinarica – usklađivanje prekograničnog upravljanja velikih zvijeri i prijenos znanja istraživača u lokalnu praksu

 

 

 

 

Članovi projektne grupe Carnivora Dinarica, prekogranično sudjelovanje za dugoručno očuvanje velikih zvijeri (Interreg V-A Slovenija – Hrvatska), s početkom 1. rujna ove godine, u prvom su se tjednu listopada sastali na prvom sastanku.  Nakon tog sastanka se intenzivno započelo s radom na projektu.

Osnovna svrha projekta je poboljšanje zaštite velikih zvijeri, eurazijskog risa, vuka i medvjeda u Natura 2000 područjima Javorniki – Snežnik, Notranjski trokut u Sloveniji te Gorski kotar i sjeverna Lika u Hrvatskoj. Projekt po prvi put na sistematičan i cjelovit način, u skladu s nacionalnim i EU politikama, s prijenosom znanja od istraživačkih partnera u lokalnu praksu, utječe na poboljšanje stanja zaštite velikih zvijeri.

Međudržavno sudjelovanje kod očuvanja dugoročne prisutnosti velikih zvijeri od ključne je važnosti, za što je predviđen skup aktivnosti za oblikovanje zajedničkih metodologija i strategija upravljanja populacijama. Također je važno postizanje savladavanja rastućeg pritiska čovjeka na životni prostor velikih zvijeri, te razumijevanje njihove uloge ekosustava. Na lokalnoj razini je veliki dio aktivnosti posvećen radu s ljudima s ciljem obrazovanja i osvještavanja o značenju velikih zvijeri te načinu suživota.

Najvažnije mjere će biti uspostava farme dobrih praksi, donacije ograda za sprječavanje šteta, uzgoj pastirskih pasa, postavljanje dinamičnog signaliziranja na prometnicama za sprječavanje stradanja u prometu, uspostava skloništa za risove-siročad u Nacionalnom parku Risnjak, postavljanje koševa za smeće sigurnih pred medvjedom, izvršenje mjera za usmjeravanje posjeta na području NP Risnjak, Snežnika i uz dio Kupe te uspostava u dinarskom prostoru središnjeg centra za usmjeravanje i osvještavanje o velikim zvijerima u Pivki, radno nazvanog Zvjerinjak.

Partneri u projektu su Sveučilište u Ljubljani, Zavod za šume Slovenije i općina Pivka na slovenskoj strani te Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Nacionalni park Risnjak, WWF Adria – udruga za zaštitu prirode i očuvanje bioraznolikosti, grad Vrbovsko i Primorsko-goranska županija u Hrvatskoj. Surađivat će također pridruženi partneri: Javna ustanova Priroda iz Primorsko-goranske županije, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu te NINA (Norveški institut za istraživanje prirode).

Na prvom su sastanku pojedinačni partneri predstavili radni skup, čijeg su nositelji te također dogovorili načine međusobnog komuniciranja. Imenovane su odgovorne osobe za pojedinačne projektne zadatke.

Sastanku je prisustvovala i Mateja Topolovec Malarić iz Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske kao predstavnica Zajedničkog tajništva, koja je opsežno odgovarala na sva mnogobrojna tehnička pitanja predstavnika partnera.

Uvodno događanje s konferencijom za tisak organizirat će radna skupina NP Risnjak na svom terenu, što je predviđeno za drugu polovici siječnja 2019. godine. Do tada će projekt već imati svoju web stranicu. Sredinom listopada će u Pivki biti prvi sastanak radne skupine, koja će odrediti teme za interpretaciju u Zvjerinjaku. Slijedi sastanak, kojeg će organizirati WWW Adria, nositelj paketa komunikacija. Potrebno je oblikovati glavne poruke projekta, koje će biti na različite načine proslijeđene prekograničnoj i široj javnosti.