Zaključen je projekt Riviera4Seasons2 – zaživio je Feel&Taste!

.

Općina Piran vodeći je partner u projektu Zajednička baština za zajedničku međunarodnu promociju 365 dana zelenog turizma na Opatijskoj i Portoroškoj rivijeri s akronimom Riviera4Seasons2. Partneri projekta također su Općina Opatija, Turistično združenje Portorož, Turistička zajednica Grada Opatija, Univerza na Primorskem – Fakulteta za turistične študije te Sveučilište u Rijeci – Fakultet za management u turizmu i ugostiteljstvu. Projekt djelomično sufinancira Europska unija iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG Slovenija – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 840.187,80 €.

 Zaključni događaj projekta Riviera4Seasons2 održan je 13. prosinca 2019. u Opatiji, gdje su predstavljena sva dostignuća, a također su sudjelovali ponuđači iz zaleđa općine Pirana i Opatije. Gradonačelnici općina Pirana i Opatija te direktor Turističnog združenja Portorož i direktorica Turističke zajednice Grada Opatija zvanično su potpisali Memorandum o suradnji na području turističke ponude i promocije portoroške i opatijske rivijere, obvezujući se na daljnju suradnju na području promocije zajedničkih turističkih proizvoda i uspostavljanja zajedničkog prekograničnog informacijsko-komunikacijskog internetskog portala.

Osnovni ciljevi projekta koji se odvijao od listopada 2017. do prosinca 2019. jesu rasterećenje obalnog pojasa, desezonalizacija destinacije i turistički razvoj ruralnih područja. Ključni rezultat projekta jest očuvanje identiteta te prirodne i kulturne baštine ruralnih područja obiju rivijera. Baština i tradicija ruralnih područja bili su nadahnuće za izradu prekograničnog turističkog proizvoda portoroške i opatijske rivijere Feel & Taste koji povezuje ponudu turističkih znamenitosti, zaštićenih područja i malih ponuđača u ruralnim područjima. Sudjelovanje u projektu pruža ponuđačima više prilika na tržištu, a kroz projektne aktivnosti također su raširili svoje znanje, što će voditi do veće kakvoće iskustva za posjetitelje. U ovu je svrhu oblikovano šest prekograničnih turističkih itinerera, podijeljenih u tri osnovne tematike: sportski, zdravstveni i kulturni turizam.

Projekt je urodio plodom. U Sloveniji je sredstvima uređen informacijsko degustacijski centar za posjetitelje u Padni, a u Hrvatskoj Interpretacijski centar u Voloskom te tradicionalni put do Veprinca. Pomoću projektnih sredstava su na portoroškoj i opatijskoj rivijeri provođene i intenzivnije promovirane priredbe u zaleđu (na slovenskoj strani Praznik ulja i blitve u Padni, Praznik vina i češnjaka u Novi Vasi, Praznik kakija u Strunjanu i novogodišnja tržnica Feel & Taste u Portorožu, a na hrvatskoj strani Wine&walk u PP Učka i Opatiji, Gastro&kulturna manifestacija Ruscus u Veprincu, Marunada u PP Učka i Opatiji, Božićna tržnica u Opatiji). Održane su radionice o prijenosu i očuvanju tradicionalnih zanata i običaja. Pokrenut je novi internetski portal www.feel-taste.info. Organizirani su studijski izleti u zaleđe Portoroža i Opatije. Portorož je ugostio 50 agenata i hotelijera te 40 turista kojima su predstavljeni ponuđači uključeni u projekt. U okviru studijskih izleta, Opatija je ugostila 20 agenata i hotelijera te 35 turista. U listopadu su Portorož i Opatija ugostili deset novinara i blogera iz Austrije, Italije, Srbije i z Madžarske koji su otkrili nove turističke itinerere Feel & Taste. Također je objavljena brošura s novim itinerarima.