»Teden odprtih vrat projekta LIVING CASTLES in obeležitev 10. obletnice Dneva evropskega sodelovanja«

.

Rakičan (Slovenija) in Varaždin (Hrvaška), 16. september 2021Evropa je mešanica kultur in gospodarstev, ki z medsebojnim sodelovanjem in razumevanjem lažje dosežejo svoj največji potencial. Zato Evropska unija spodbuja sodelovanje na različne načine. Eden izmed njih je prek Interreg programov sodelovanja, ki regijam namenjajo več kot 10 milijard evrov za skupno delo pri skupnih izzivih: ohranjanje kulturne dediščine, prilagajanje podnebju, socialna vključenost, ohranjanje biotske raznovrstnosti … S projekti, ki vključujejo regije po vsej Evropi in sosednjih državah, pomagajo povečati kulturno razumevanje in premagati gospodarske razlike po ozemljih. Tako pod pokroviteljstvom Evropske komisije letos že desetič zapored potekajo dogodki ob Dnevu evropskega sodelovanja, v okviru katerega po vsej Evropi Interreg programi izvajajo raznolike aktivnosti, s katerimi želijo poudariti pomen dosežkov evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020 v sodelovanju s programskim partnerjem Ministrstvom za regionalni razvoj in sklade EU republike Hrvaške in projektom LIVING CASTLES proslavila Dan evropskega sodelovanja na dveh lokacijah z nazivom »Teden odprtih vrat projekta LIVING CASTLES in obeležitev 10. obletnice Dneva evropskega sodelovanja«, v Dvorcu Rakičan na slovenski strani in v Palači Herzer ter nato v Mestnem muzeju Varaždin na hrvaški strani.

Prvi del dogodka je potekal skupno in obe državi povezal preko spletnega orodja, drugi del pa je bil izveden ločeno. Po uvodnih nagovorih in predstavitvi rezultatov projekta LIVING CASTLES je sledila slavnostna predstavitev Knjige pripovedk o gradovih. Na slovenski strani so izvedli voden ogled Dvorca Rakičan, vožnjo s kočijo ter ustvarjalne delavnice s sivko, na hrvaški strani pa je sledil v Mestnem muzeju Varaždin voden ogled muzeja in predstavitev interaktivne aplikacije »Kultura oblačenja«, ki je nastala v sklopu projekta.

Rezultate in pomen projektov čezmejnega sodelovanja so poudarili vsi govorniki in projektni partnerji; župan Občine Beltinci, Marko Virag, vodja organa upravljanja Programa sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška v  Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, mag. Nina Seljak, direktorica Urada Evropskega teritorialnega sodelovanja v Ministrstvu za regionalni razvoj in sklade EU Republike Hrvaške, Stella Arneri, direktor in projektni partner RIS Dvorec Rakičan, dr. Robert Celec in dekan in vodilni partner projekta iz Međimurskega veleučilišta v Čakovcu, doc. dr. sc. Igor Klopotan.

Srž projekta »LIVING CASTLES« je ohranjanje in valorizacija dvorcev in gradov skozi razvoj skupne čezmejne turistične ponudbe ter integracija inovativnih aktivnosti ohranjanja in predstavljanja dediščine. Kot glavno vodilo projekta je bila vzpostavitev skupne blagovne znamke sedmih gradov in dvorcev, ki bo v prihodnosti pripomogla k boljši prepoznavnosti in promociji. Projekt je uspešno našel rešitev, kako lahko z malimi investicijami, knjigo pripovedk in sodobno IKT opremo, zapolnijo vrzeli in gradovom dajo novo življenje, obiskovalcem pa boljšo doživljajsko izkušnjo, s tehnologijo, ki nam v današnjem času omogoča, da s pomočjo virtualnih očal in drugih vmesnikov hodimo po grajskih hodnikih, vidimo kako so se gradovi spreminjali skozi čas. Hologramske projekcije omogočijo, da pred nami oživijo zgodovinske osebe in mitološka bitja, s 3D projekcijami pa zidovom vdahnejo novo dimenzijo. S skupnimi dogodki in investicijo v kulturno dediščino ponujajo edinstveno doživljanje grajskega življenja.

S tednom odprtih vrat je vsak projektni partner izvedel različne dogodke, novinarje iz Slovenije in Hrvaške pa je projektni partner EXPLOR popeljal na vseh sedem gradov in dvorcev, kjer so v celoti preizkusili vse novosti in se udeležili dogodkov pri projektnih partnerjih.