Nakon što je krajem veljače u Ljubljani potpisan ugovor s predstavnicima nadležnih hrvatskih i slovenskih ministarstava, te Zajedničkog tajništva programa Interreg Slovenija-Hrvatska, Kastav je bio domaćin kick-off sastanku projekta ZeleNatura, sufinanciranog sredstvima Europske unije kroz program Interreg. To je prvi Interreg projekt kojeg provodi Kastav, vrijedan je 2 milijuna eura, a planirano trajanje je 30 mjeseci.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grada Kastva, Mestne Občine Koper, Občine Izola, lokalne akcijske grupe Terra Liburna, Biotehniškog fakulteta Univerze v Ljubljani, te Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku sastanka održana je u Gradskoj vijećnici u Kastvu konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt ZeleNatura. Pozdravni govor održao je gradonačelnik Grada Kastva, Matej Mostarac, koji se zahvalio partnerima što imaju povjerenje u Grad Kastav da predvodi ovaj projekt. Naglasio je kako je Interreg program iznimno važan jer spaja hrvatske i slovenske gradove i druge organizacije, kako bi se poboljšao život stanovništva. Zaključio je kako će provedbom ovog projekta Kopar, Izola i Kastav postati predvodnici u planiranju i upravljanju zelenom infrastrukturom, te pružiti dobar primjer svim ostalim gradovima sjevernog Jadrana, dok će lokalno stanovništvo imati višestruke koristi od predviđenih programskih aktivnosti.

Voditelj projekta, Renato Stanković, najavio je potom projektne i programske aktivnosti koje će se odvijati na području Kastva, a koje uključuju uređenje perivoja Malinica-Žudika, uređenje školskog vrta pored osnovne škole Milan Brozović, te uređenje zelenog zida uz glavnu gradsku prometnicu u naselju Jurčići. Ove investicije stvorit će tri nove urbane zelene točke, odnosno stvoriti novi zeleni koridor između gradske šume, stare jezgre i najgušće naseljenog dijela Kastva.

Uroš Jelenovič iz Mesne Občine Koper najavio je uređenje urbanog vrta u Kopru, Darja Dobrila iz Občine Izola najavila je uređenje urbanog vrta u Izoli, Tomaž Pipan s Biotehniškog fakulteta Univerze v Ljubljani najavio je aktivnosti izrade planova i strategija vezanih uz planiranje i upravljanje zelenom infrastrukturom, Sandra Skendžić sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu najavila je aktivnosti monitoringa zdravstvenog stanja zelene infrastrukture na projektnom području, a Anđela Cvjetković iz lokalne akcijske grupe Terra Liburna najavila je aktivnosti i radionice za djecu i građanstvo, na temu urbane ekologije i bioraznolikosti.

Renato Stanković je potom dodao da su predviđene i aktivnosti mapiranja i planiranja zelene infrastrukture na projektnom području te izrade digitalnog sustava za pregled svih važnih parametara, a na kraju projekta osnovat će se i Zeleno vijeće koje će nastaviti provoditi i promovirati rezultate projekta.

Nakon konferencije za medije, projektni tim se povukao na radni dio sastanka, na kojem su se raspravljale pojedinosti oko planiranja i provedbe aktivnosti u prvih 6 mjeseci projekta.