U petak, 12. travnja 2024., u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi održan je uvodni sastanak partnera u projektu transPlant – Integrativna prekogranična zaštita Natura 2000 biljnih vrsta i staništa kojeg provode Prirodoslovni muzej Rijeka (vodeći partner), Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Istarska županija, Sveučilište u Primorskoj, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Javni zavod Park Škocjanske jame, Općina Matulji te Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode.

Projekt je vrijedan 1.657.929,44 eura, financiran iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska 2021. – 2027., a pripada prioritetu Zelena i prilagodljiva regija. U okviru projekta će se poboljšati stanje očuvanosti tri ugrožene biljne vrste, dinarskog rošca, Scopolijeve gušarke i razgranjenog srpca, čije je očuvanje od značaja za cijelu Europsku uniju, te u zaštitu biljnih vrsta u Hrvatskoj i Sloveniji uvesti novi prekogranični model planiranja zaštite biljnih vrsta koji se bazira na multidisciplinarnom pristupu.

Na sastanku su sudjelovali svi predstavnici projektnih partnera koji su uspješno predstavili sve predstojeće  aktivnosti u projektu, te imenovali radna tijela Projekta.

Više o projektu možete saznati na poveznici: http://www.si-hr.eu/2127/hr/projects-2/