U Čakovcu je 11. travnja 2024. godine održan početni sastanak partnera projekta Izazovi za sprječavanje i suzbijanje energetskog siromaštva (I-PRODER) financiranog iz Interreg programa Slovenija-Hrvatska 2021.–2027. Vodeći partner projekta je Međimurska energetska agencija d.o.o. (MENEA), koja će imati ključnu ulogu u osmišljavanju i koordinaciji cijelog projekta te će usmjeravati partnerstvo prema postizanju definiranih projektnih ciljeva. Uz MENEA-u su u provedbu projekta uključene još 3 energetske agencije: Regionalna energetska agencija Sjever iz Koprivnice (Hrvatska), Lokalna energetska agencija za Pomurje iz Martijanca te Lokalna energetska agentura Spodnje Podravje iz Ptuja (Slovenija).

Glavni cilj projekta I-PRODER je unaprijediti znanje i kompetencije različitih donositelja odluka te potaknuti njihovu suradnju i predanost ka djelovanju u smjeru sprječavanja energetskog siromaštva u kućanstvima na prekograničnom SI-HR području. Projektne aktivnosti će doprinijeti smanjenju i suzbijanju energetskog siromaštva kroz aktivnosti usmjerene na poboljšanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Jednodnevnim sastankom partneri su službeno započeli provedbu projekta čija implementacija je krenula 1. travnja 2024. godine i završava 31. ožujka 2026. godine. Tijekom sastanka partneri su napravili pregled definiranih projektnih ciljeva kao i plana rada i definirali ključne odgovornosti u provedbi pojedinih aktivnosti za čitavo vrijeme trajanja projekta.