Meseca februarja je bil v Ljubljani podpisan sporazum s predstavniki pristojnih hrvaških in slovenskih ministrstev ter Skupnega sekretariata programa Interreg Slovenija-Hrvaška. Konec marca je sledil začetni sestanek projekta ZeleNatura, ki ga sofinancira Evropska unija preko programa Interreg VI-A Slovenija-Hrvatska 2021-2027. Gostitelj prvega sestanka je bil Kastav. ZeleNatura je prvi projekt Interreg, ki ga izvaja Kastav, vreden 2 milijona evrov, trajal bo predvidoma 30 mesecev.

Na sestanku so sodelovali predstavniki Mestne občine Kastav, Mestne občine Koper, Občine Izola, lokalne akcijske skupine Terra Liburna, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Biotehniške fakultete Univerze v Zagrebu.

Na začetku sestanka je v Mestni hiši v Kastvu potekala novinarska konferenca, na kateri je bil predstavljen projekt ZeleNatura. Pozdravni govor je imel župan Mestne občine Kastav, Matej Mostarac, ki se je zahvalil partnerjem za zaupanje in Mestni občini Kastav pri vodenju tega projekta. Poudaril je pomen programa Interreg, ki povezuje hrvaška in slovenska mesta ter druge organizacije, z namenom izboljšanja življenja prebivalcev. Sklenil je, da bodo Koper, Izola in Kastav z izvedbo tega projekta postali vodilni pri načrtovanju in upravljanju zelene infrastrukture ter dali dober zgled vsem ostalim mestom na severnem Jadranu, medtem ko bo lokalno prebivalstvo imelo večkratne koristi od načrtovanih programskih dejavnosti.

Vodja projekta, Renato Stanković, je nato predstavil projektne aktivnosti, ki se bodo odvijale na območju Kastva, in sicer urejanje parka Malinica-Žudika, urejanje šolskega vrta ob Osnovni šoli Milan Brozović ter urejanje zelenega zidu ob glavni mestni cesti v naselju Jurčići. Te naložbe bodo ustvarile tri nove mestne zelene točke ter oblikovale nov zeleni koridor med mestnim gozdom, starim mestnim jedrom ter najbolj gosto poseljenim delom Kastva.

Uroš Jelenovič iz Mestne občine Koper je predstavil investicijo izgradnje urbanega vrta v Kopru, Darja Dobrila iz Občine Izola pa izgradnjo urbanega vrta v Izoli, Tomaž Pipan iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je predstavil dejavnosti izdelave načrtov in strategij povezanih z načrtovanjem in upravljanjem zelene infrastrukture, Sandra Skendžić z Biotehniške fakultete Univerze v Zagrebu pa dejavnosti spremljanja zdravstvenega stanja zelene infrastrukture na projektnem območju. Anđela Cvjetković iz Lokalne akcijske skupine Terra Liburna je predstavila njihove projektne aktivnosti s poudarkom na delavnicah za otroke in javnost na temo urbane ekologije in biotske raznovrstnosti.

Renato Stanković je nato dodal, da so predvidene tudi dejavnosti kartiranja in načrtovanja zelene infrastrukture na projektnem območju ter izdelava digitalnega sistema za pregled vseh pomembnih parametrov. Ob zaključku koncu projekta bo ustanovljen tudi Zeleni svetovalni odbor, ki bo nadaljeval izvajanje in promoviranje rezultatov projekta.

Po novinarski konferenci je projektni tim nadaljeval delovni sestanek, na katerem so udeleženci razpravljali o podrobnostih načrtovanja in izvajanja projektih aktivnosti, ki bodo izvedene v prvih 6 mesecih projekta.