V petek, 12. aprila 2024, smo v Kaštelu Zrinskih v Brodu ob Kolpi organizirali uvodni partnerski sestanek projekta transPlant – Integrativno čezmejno varstvo Natura 2000 rastlinskih vrst in habitatov, ki ga izvajajo Prirodoslovni muzej Rijeka (vodilni partner), Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Istrska županija, Univerza na Primorskem, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Javni zavod Park Škocjanske jame, Občina Matulji in Zavod Republike Slovenije za varstvo narave.

Projekt je vreden 1.657.929,44 €, ki ga financira Program čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija-Hrvaška 2021-2027, pripada prioriteti Zelena in prilagodljiva regija. V okviru projetka bomo poboljšali stanje ohranjenosti treh ugroženih rastlinskih vrst, dinarske smiljke, Scopolijevega repnjaka in raznolistne mačine. Njihovo varovanje, ki je pomembno za celotno Evropsko unijo, bomo vnesli nov čezmejni model varovanja rastlinskih vrst, ki temelji na multidisciplinarnosti.

Na sestanku, kjer smo imenovali tudi projektna delovna telesa, so sodelovali vsi predstavniki partnerjev, ki so tudi uspešno predstavili bodoče projektne aktivnosti.

Več o projektu lahko izveste na povezavi: www.si-hr.eu/2127/sl/projects/