11. aprila 2024 je bil v Čakovcu na Hrvaškem izveden uvodni sestanek partnerjev projekta Izzivi za preprečevanje in odpravo energetske revščine (I-PRODER), ki je financiran iz Interreg programa Slovenija-Hrvaška 2021–2027. Vodilni partner projekta je Međimurska energetska agencija d.o.o. (MENEA), ki bo imela ključno vlogo pri načrtovanju in usklajevanju celotnega projekta ter usmerjanju partnerstva k doseganju določenih projektnih ciljev. Poleg MENEA-e so v izvajanje projekta vključene še tri energetske agencije: Regionalna energetska agencija Sjever iz Koprivnice (Hrvaška), Lokalna energetska agencija za Pomurje iz Martjancev in Lokalna energetska agencija Spodnje Podravje iz Ptuja (Slovenija).

Glavni cilj projekta I-PRODER je izboljšati znanje in kompetence različnih nosilcev odločanja ter pridobiti njihovo sodelovanje in zavezanost za ukrepanje v smeri preprečevanja in odprave energetske revščine v gospodinjstvih na čezmejnem območju Slovenija-Hrvaška. Projektne dejavnosti bodo prispevale k zmanjšanju energetske revščine s poudarkom na aktivnostih za izboljšanje energetske učinkovitosti in uporabo obnovljivih virov energije v gospodinjstvih.

Z enodnevnim sestankom so partnerji uradno začeli izvajanje projekta, ki se je začelo 1. aprila 2024 in se bo končalo 31. marca 2026. Tekom uvodnega sestanka so partnerji pregledali opredeljene projektne cilje in načrt dela ter določili ključne odgovornosti pri izvajanju posameznih aktivnosti v celotnem obdobju trajanja projekta.