10. aprila 2024 je v Rakičanu potekal uvodni sestanek partnerjev projekta »Krepitev celovite paliativne oskrbe v čezmejnih regijah Hrvaške in Slovenije – PALI-CARE«, financiranega iz programa Interreg Slovenija-Hrvaška 2021- 2027. Gostitelji srečanja so bili projektni partnerji iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. Vodilni partner projekta je Županijska bolnišnica Čakovec, pri izvajanju projekta pa sodelujeta še dve ustanovi s področja paliativne oskrbe, Zdravstveni dom Čakovec in Slovensko društvo Hospic.

Glavni cilj projekta je krepitev usposobljenosti strokovnjakov na področju paliativne oskrbe in vzpostavitev čezmejnega sodelovanja na področju izmenjave znanja in izkušenj s področja paliativne oskrbe z razvojem skupnih trajnostnih rešitev za izboljšanje dostopa do paliativne oskrbe za uporabnike v čezmejnem prostoru.

Cilj bo dosežen z izvajanjem projektnih aktivnosti, ki so namensko oblikovane za bolj celosten in sistematičen pristop k paliativni oskrbi, kot so izdelava skupnega akcijskega načrta in protokola za izboljšanje paliativne oskrbe v čezmejnem prostoru, krepitev zmogljivosti strokovnjakov v paliativni oskrbi s čezmejno izmenjavo znanj in študijskim potovanjem v državo z razvitim sistemom paliativne oskrbe, ustvarjanjem inovativnih izobraževalnih gradiv o paliativni oskrbi za strokovnjake v paliativni oskrbi in organizacijo strokovnih mednarodnih konferenc o paliativni oskrbi.

V pozitivnem in delovnem vzdušju smo partnerji še enkrat pregledali vse aktivnosti prijave projekta, se pogovorili o komunikaciji in prepoznavnosti projekta, poročanju o napredku ter se dogovorili o načrtu dela za prvih 6 mesecev izvajanja. Projekt se je začel izvajati 1.3.2024 in se bo zaključi 28.2.2026.