U petak 10. svibnja 2024. godine je u Čakovcu održan radni sastanak partnera projekta Izazovi za sprječavanje i suzbijanje energetskog siromaštva (I-PRODER) financiranog iz Interreg programa Slovenija-Hrvatska 2021. – 2027. na kojem je Međimurska energetska agencija d.o.o. (MENEA) ugostila partnere projekta, tj. Regionalnu energetsku agenciju Sjever, Lokalnu energetsku agenciju za Pomurje te Lokalnu energetsku agenciju Spodnje Podravje.

Projektni partneri su se ovom prilikom susreli kako bi razradili zajedničku prekograničnu metodologiju za provedbu energetskih pregleda u kućanstvima koja se smatra jednim od glavnih rezultata projekta I-PRODER. Na sastanku je Lokalna energetska agencija za Pomurje (LEAP) iz Martjanca (Slovenija) predstavila svoju metodologiju u provedbi energetskih pregleda te s obzirom na to da imaju dovoljno znanja i iskustva u provedbi energetskih pregleda na terenu, imat će ulogu mentora u provođenju ove aktivnosti.

Temeljem razrađene metodologije predviđena je provedba 100 energetskih pregleda u energetski siromašnim kućanstvima na području Međimurske i Varaždinske županije. Ishodište za tu aktivnost predstavlja nadogradnja alata za provođenje energetskih pregleda i unos podataka te priprema promotivnih paketa pomoći za provedbu hitnih mjera.

Na sastanku su se zajedno s partnerima prokomentirale sve stavke alata kojim raspolaže LEAP te će se on prilagoditi i nadograditi sukladno potrebama projekta. Partneri će biti obučeni za rad s alatom, što će im osigurati odgovarajući pristup i usmjeravati ih u radu, provedbi analiza i komunikaciji na terenu.