Umag, 20. rujna 2023. – U Umagu je u sklopu obilježavanja Dana Interreg suradnje europske godine vještina održano središnje događanje Programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska 2014.-2020., s ciljem predstavljanja zadnja tri projekta iz programskog razdoblja 2014.-2020. s temom podizanja svijesti i promicanja temeljnih postupaka oživljavanja pomoću defibrilatora. Predstavljeni projekti MAX AID, CRO-SI-SAFE i IstraConnect pokazali su primjere projekata prekogranične suradnje u području spašavanja i održive mobilnosti. Događaju su nazočili i ministri Republike Slovenije i Republike Hrvatske nadležni za kohezijsku politiku, dr. sc. Aleksander Jevšek i Šime Erlić.

Nakon pozdravnih govora gradonačelnika Grada Umaga Vilija Bassanesea i voditelja upravljačkog tijela Aleša Mrkele, ministar za koheziju i regionalni razvoj Republike Slovenije dr. sc. Aleksander Jevšek u svom je govoru istaknuo kako je bit Interreg programa prekogranična suradnja. U važnost prekogranične suradnje i dobrosusjedskih odnosa mogli smo se uvjeriti tijekom nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju. U ime slovenske vlade i u svoje osobno ime zahvalio je hrvatskoj vladi i ministru Erliću za svu pomoć i solidarnost iskazanu tijekom nedavne elementarne nepogode.

Prekogranični program Interreg Slovenija-Hrvatska, čije je Upravljačko tijelo Ministarstvo za koheziju i regionalni razvoj Republike Slovenije, u razdoblju 2014.-2020. bio je usmjeren na razvoj održivoga, sigurnoga i živahnog pograničnog područja.

“Odobren je i završen 41 prekogranični projekt koji je rezultat povezivanja više od 250 hrvatskih i slovenskih partnera. To dokazuje da je suradnjom i koordiniranim djelovanjem u rješavanju zajedničkih izazova moguće postići bolje rezultate i održive učinke koji nadilaze državne granice“, rekao je ministar Jevšek.

Hrvatski ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je kako Interregom dokazujemo da ne postoje granice kada je u pitanju zajednička suradnja, rješavanje zajedničkih problema obje države i jedinica lokalne samouprave te raznih partnerskih institucija.

„Kroz Interreg upravo ovdje u Istri razvili smo iznimnu, specifičnu suradnju u području hitne medicinske pomoći, gdje su stvoreni preduvjeti za potpisivanje ugovora i omogućavanje prijevoza životno ugroženih pacijenata u Opću bolnicu Izola, što je iznimno važno za lokalno stanovništvo. Upravo projekt Interreg bio je osnova za provođenje formalno-pravnih aktivnosti u smjeru zacrtanog cilja te ujedno i dokaz kako projekti Interrega doprinose poboljšanju kvalitete općih životnih uvjeta, i to kod vrlo zahtjevnih pitanja, poput ljudskog života“, rekao je ministar Erlić.

Na kraju obraćanja sugerirao je da je buduća tema strateških projekata Slovenije i Hrvatske vezana uz rješavanje sve češćih problema uzrokovanih klimatskim promjenama s kojima se obje zemlje u posljednje vrijeme sve više suočavaju.

Europska godina vještina naglašava važnost znanja i vještina koje mogu spasiti živote u kritičnim trenucima. Događaj u Umagu okupio je zdravstvene stručnjake, spasioce i širu društvenu zajednicu u svrhu edukacije i osposobljavanja temeljnih postupaka oživljavanja. Gosti su imali priliku:

– upoznati se s najnovijim dostignućima na području spašavanja života u suradnji sa stručnjacima iz projekata MAX AID i CRO-SI-SAFE,

– sudjelovati u praktičnim radionicama, gdje su naučili temeljne postupke oživljavanja i korištenje defibrilatora,

– raspravljati o važnosti suradnje u osiguranju sigurnosti i zdravlja u lokalnim zajednicama.

Događaj je prenio poruku nade i solidarnosti jer je istaknuo da smo zajedno jači. Svatko može postati heroj u vitalnim trenucima ako poznaje osnovne postupke oživljavanja.

Svečanost su svojim kulturno-zabavnim programom uljepšali članovi zbora Slovenskog kulturnog društva „Ajda“ iz Umaga.

Organizatori se zahvaljuju svim sudionicima koji su doprinijeli uspjehu ovog značajnog događaja.

Zajedno gradimo sigurniju i zdraviju budućnost!