Umag, 20. september 2023 – V sklopu praznovanja Dneva Interreg sodelovanja evropskega leta veščin, je Umag gostil osrednji dogodek Interreg Programa sodelovanja Slovenija-Hrvaška 2014-2020, namenjen predstavitvi zadnjih treh projektov programskega obdobja 2014-2020 s temo ozaveščanja in promocijo temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Predstavljeni projekti MAX AID, CRO-SI-SAFE in IstraConnect so prikazali primere projektov čezmejnega sodelovanja s področja reševanja in trajnostne mobilnosti. Dogodka sta se udeležila tudi ministra Republike Slovenije in Republike Hrvaške, pristojna za kohezijsko politiko, dr. Aleksander Jevšek in Šime Erlić.

 

Ob uvodnih pozdravih župana Mesta Umag Vilija Bassaneseja in vodje organa upravljanja Aleša Mrkele je v uvodnem nagovoru minister za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije dr. Aleksander Jevšek poudaril, da je bistvo Interreg programov čezmejno sodelovanje. In pomen čezmejnega sodelovanja ter dobrih medsosedskih odnosov smo lahko videli ob nedavnih katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo. V imenu slovenske vlade in svojem imenu se je zahvalil hrvaški vladi in ministru Erliću za vso pomoč in izkazano solidarnost ob nedavni naravni katastrofi.

 

Čezmejni Interreg program Slovenija-Hrvaška, katerega Organ upravljanja je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije, je bil v obdobju 2014-2020 namenjen razvoju trajnostnega, varnega in živahnega obmejnega območja.

 

“Odobrenih in zaključenih je bilo 41 čezmejnih projektov, ki so rezultat povezovanja več kot 250 hrvaških in slovenskih partnerjev. To dokazuje, da je s sodelovanjem in usklajenimi aktivnostmi pri reševanju skupnih izzivov moč doseči boljše rezultate in trajnostne učinke, ki presegajo državne meje,” je povedal minister Jevšek.

 

Hrvaški minister regionalnega razvoja in skladov EU Šime Erlić je izpostavil, da z Interregom dokazujemo, da ni meja, ko gre za skupno sodelovanje, za reševanje skupnih težav obeh držav in enot lokalne samouprave ter različnih partnerskih inštitucij.

 

»Prek Interrega smo prav tukaj v Istri razvili izjemno, specifično sodelovanje na področju nujne zdravstvene pomoči, kjer so ustvarjeni predpogoji za podpis pogodb in omogočanje prevoza življenjsko ogroženih pacientov v Splošno bolnišnico Izola, ki je izjemno pomembna za lokalno prebivalstvo. Prav projekt Interreg je bil osnova za izvedbo formalno-pravnih aktivnosti v smeri zastavljenega cilja in tudi dokaz, kako projekti Interreg prispevajo k izboljšanju kakovosti splošnih življenjskih razmer, in to v zelo zahtevnih vprašanjih, kot je človeško življenje,« je povedal minister Erlić.

 

Ob koncu nagovora je predlagal, da se bodoča tematika strateških projektov Slovenije in Hrvaške navezuje na reševanje vse pogostejših težav, ki jih povzročajo podnebne spremembe, s katerimi se v zadnjem času vse pogosteje soočata obe državi.

 

Evropsko leto veščin postavlja poudarek na pomenu znanj in veščin, ki lahko rešujejo življenja v kritičnih trenutkih. Dogodek v Umagu je združil strokovnjake s področja zdravstva, reševalce ter širšo skupnost z namenom izobraževanja in usposabljanja v osnovnih postopkih oživljanja. Gostje so imeli priložnost: 

– se seznaniti z najnovejšimi dosežki na področju reševanja življenj v sodelovanju s strokovnjaki iz projekta MAX AID in CRO-SI-SAFE,

– sodelovati v praktičnih delavnicah, kjer so se naučili osnovnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja,

– razpravljati o pomenu sodelovanja pri zagotavljanju varnosti in zdravja v lokalnih skupnostih. 

 

Dogodek je prinašal sporočilo upanja in solidarnosti, saj je poudarjal, da smo skupaj močnejši. Vsakdo lahko postane junak v življenjsko pomembnih trenutkih, če pozna temeljne postopke oživljanja.

 

Svečanost so v okviru kulturno-zabavnega programa obogatile članice zbora Slovenskega kulturnega društva „Ajda“ iz Umaga.

 

Organizatorji so hvaležni vsem sodelujočim, ki so prispevali k uspehu tega pomembnega dogodka.

 

Skupaj gradimo bolj varno in zdravo prihodnost!