11,5 milijuna eura za projekte podnesene u okviru 2. roka Programa suradnje između Slovenije i Hrvatske

Slovenska Bistrica, Slovenija, 4. srpnja 2017. Danas je Upravljačko tijelo sa slovenskim i hrvatskim vodećim partnerima potpisalo ugovore o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. U okviru 2. roka odobreno je 12 projekata u ukupnoj vrijednosti 11,5 milijuna eura europskoga sufinanciranja, i to jedanaest s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa te jedan s područja zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja. Program se izvodi u cijelosti, a suradnja između država iz razdoblja 2007–2013 se osnažuje i nadograđuje. Iz tog razloga su se predstavnici Republike Slovenije i Republike Hrvatske zajedno s programskim partnerima, na današnjem susretu, obvezali na daljnje uspješno povezivanje s obje strane granice te na što više zajedničkih investicija koje će doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovnika zajedničkog pograničnog područja. Uspješan regionalni i pogranični razvoj cilj je programa europske teritorijalne suradnje koji doprinose i integracijskom procesu unutar EU i izgradnji europskog identiteta.

Program suradnje Slovenija – Hrvatska ima za cilj promicanje održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja te poticanje pametnih pristupa očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima za dobrobit ljudi koji žive i rade ili samo posjećuju programsko područje.

Vizija programa je »Povezani u zelenom«, a označava smjer prema održivom razvoju. Primarni fokus je na iskorištavanju prirodnih i kulturnih vrijednosti područja za uspostavu inovativnih, pametnih i učinkovitih rješenja koja doprinose očuvanju i unaprjeđenju kvalitete okoliša i njegove raznolikosti s jedne strane, te aktiviranju njegovog socioekonomskog potencijala s druge strane. Osiguravanje sigurnog i vitalnog područja je od iznimne važnosti za ljude i osigurat će se povećanjem kapaciteta institucionalne suradnje na svim razinama.

Za nešto više od 33 milijuna eura sredstava EFRR-a mogu konkurirati korisnici s obje strane granice, i to iz Pomurske, Podravske, Savinjske, Zasavske, Posavske, Jugovzhodne Slovenije, Osrednjeslovenske, Primorsko-notranjske i Obalno-kraške statističke regije u Sloveniji te Primorsko-goranske, Istarske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Karlovačke županije i Grada Zagreba u Hrvatskoj.

Otvoreni poziv s više rokova za dostavu projektnih prijedloga, u okviru kojeg su danas potpisani ugovori o sufinanciranju, objavljen je 15. siječnja 2016. godine. Drugi rok poziva završio je 14. studenog 2016. godine, a odluku o odobrenju projekata donio je, u svibnju 2017. godine, Odbor za praćenje programa, sastavljen od predstavnika sudjelujućih država. Odobreno je 12 projekata u ukupnoj vrijednosti 11,5 milijuna eura europskog sufinanciranja i to jedanaest s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa te jedan s područja zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja:

  • s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa:
    • Riviera4Seasons2
    • CLAUSTRA+
    • ECooL-Tour
    • LIKE
    • Prebujanje / Buđenje
    • ZELENO ŽELIMO
    • ŽIVA COPRNIJA
    • MISTERION
    • KRASn’KRŠ
    • ČIGRA
    • Uživam tradicijo
  • s područja zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja:
    • +Health

Detaljnije podatke o odobrenim projektima možete pronaći na mrežnoj stranici programa www.si-hr.eu.

Od ukupno 33 milijuna eura raspoloživih europskih sredstava do sada je ugovoreno 16,1 milijuna eura ili cca 49% svih raspoloživih sredstava otvorenog poziva. Treći rok otvorenog javnog poziva za predaju projekata završava 27. rujna 2017. godine te se predviđa da će Odbor za praćenje programa o izboru projekata odlučivati u travnju 2018. godine. Objava četvrtog roka predviđa se u drugoj polovici 2018. godine.

Upravljačko tijelo i Zajedničko tajništvo izražavaju zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora i zbog dosadašnjeg odaziva u okviru otvorenog javnog poziva, koji omogućuje neprekidno podnošenje projektnih prijava i upotrebu e-kohezije što je značajno skratilo vrijeme od predaje projekata do potpisivanja ugovora i to na manje od 7 mjeseci. Poticajno je također što je u novom razdoblju veći naglasak na doprinosu projekata zajedničkim programskim rezultatima, prekograničnom karakteru i održivom učinku.