Dan europske suradnje na Mariborskom Pohorju

 

Pod pokroviteljstvom Europske komisije i programa INTERACT već šestu godinu zaredom diljem cijele Europe u subotu su održana događanja povodom Dana europske suradnje (EC day 2017). Cilj je bio predstaviti projekte i programe koje države članice provode sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Suradnjom između Slovenije i Hrvatske provedeni su mnogi uspješni prekogranični projekti na području turizma, kulture, regionalnog razvoja, prirodne baštine, zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i drugih sektora koji čine identitet prekograničnog prostora. Neki od takvih projekata s područja Slovenije, Hrvatske, Austrije i Mađarske predstavljeni su u subotu sudionicima planinarenja po Mariborskom Pohorju kojeg su u okviru manifestacije EC Day 2017 organizirali programi prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska, Slovenija-Austrija i Slovenija-Mađarska.

Grupa od 350 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske stigla je na Pohorje žičarom s donje postaje mariborske uspinjače. Staza je planinare odvela prema crkvi sv. Bolfenka, gdje je direktorica Ureda za europsku teritorijalnu suradnju i financijske mehanizme pri Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, ujedno i voditeljica Upravljačkog tijela mag. Nina Seljak pozdravila sve uzvanike. Prije odlaska na sljedeću točku, sudionicima je predstavljen projekt DETOX, sufinanciran iz Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Glavni cilj projekta je očuvanje etnološke baštine ruralnog područja i njezina integracija u prekogranični turistički paket. Projekt nastoji postići koherentnu i atraktivnu turističku ponudu oživljavajući etno turizam i povećavajući broj posjetitelja kulturne baštine.

Izletnici su u nastavku razgledali vidikovac, na kojemu je predstavljen projekt Mura Raba Tour. Projektni partneri projekta sufinanciranog u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Mađarska, izradit će turistički proizvod Mura Raba Tour s uključena četiri programa: vodni, konjički, planinarski i kulturni turizam. Na novom prekograničnom plovnom putu moći će se voziti splavima i kanuima, otkriti puteve i tajne pobunjenika Kuruca i povijest graničnih čuvara u novoj muzejskoj zbirci smještenoj u Čepincima.

Planinarenje je završeno u kolibi Mariborska koča gdje je kao zadnji predstavljen projekt PalaeoDiversiStyria sufinanciran u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Austrija. Projekt promiče nove arheološke i arheobotanijske nalaze kako bi se unaprijedilo razumijevanje kulturne baštine i tradicije u poljoprivredi. Projektni partneri postavili su kao ključne ciljeve aktivnosti koje će dovesti do prepoznavanja izvornih biljnih i životinjskih vrsta na arheološkim nalazištima kako bi se revitaliziralo kultiviranje i korištenje izvornih autohtonih kultiviranih biljnih vrsta njihovim uključivanjem u ponudu programskog područja.

Kao što je mag. Nina Seljak objasnila, sudjelovanjem u Europskom danu suradnje Slovenija želi pokazati da nas zajedničke granice spajaju u kontekstu programa prekogranične suradnje. “Svrha ovih programa je doprinijeti ključnom cilju kohezijske politike EU-a, a to je povećanje gospodarske i socijalne kohezije zemalja sudionica u cilju promicanja skladnog, uravnoteženog i održivog razvoja”, naglasila je i poželjela prekograničnim partnerima puno otvorenosti novim idejama te sreće i hrabrosti u pripremi i provedbi projekata.

Na temelju otvorenih poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru tri programa prekogranične suradnje već je odobreno 54 projekata (na programu Slovenija-Austrija 23, na programu Slovenija-Mađarska 13 i na programu Slovenija-Hrvatska 18).

Događanje je, između ostalog, omogućilo razmjenu iskustava i mišljenja, kao i druženje između predstavnika različitih institucija i javnosti.