S kosovskim i makedonskim predstavnicima o provedbi programa europske teritorijalne suradnje

 

Služba Vlade RS za razvoj i europsku kohezijsku politiku (SVRK) ugostila je na trodnevnom studijskom posjetu predstavnike provedbenih tijela prekograničnog programa suradnje Kosovo-Makedonija 2014-2020 koji se provodi u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći. U posjetu, osim članova Zajedničkog tajništva gore navedenog prekograničnog programa, predstavnika ministarstava za lokalnu samoupravu Kosova i Makedonije, sudjeluju i resorni ministri, Ivan Todosijević (Kosovo) i Suhelj Fazliu (Makedonija). Delegaciju je primila i ministrica Alenka Smerkolj te im predstavila iskustva Republike Slovenije na području upravljanja programima prekogranične suradnje sa susjednim državama tj. iskustva u provedbi europske kohezijske politike, putem koje se po njezinom mišljenu ostvaruje europska solidarnost.

Kao što je navela, Slovenija je u pretpristupnom razdoblju uložila veliki napor u uspostavu sustava korištenja europskih sredstava i obrazovanje kadrova. Država je sredstva iz programskog razdoblja 2000-2006 maksimalno iskoristila, a jednak rezultat, nakon izdavanja konačnih izvješća od strane Europske komisije, ministrica očekuje i za razdoblje 2007-2013. Navela je, kako je provedba programskog razdoblja 2014-2020 u punom tijeku te da su sadržajni projekti s jasno definiranom strategijom, konkretnim ciljevima i učincima u prvom planu, što je glavna novost u odnosu na razdoblje 2007-2013. S obzirom na navedeno, Slovenija će do kraja 2023. godine sufinancirati one projekte koji će povećati konkurentnost gospodarstva te osigurati kvalitetna i dugoročna radna mjesta. Smerkolj se dotaknula i institucionalnih struktura upravljanja prekograničnih programa suradnje, mjera za bolje upravljanje programima, aktivnosti informiranja i komunikacije, informacijskog sustava (eMS) i ispunjavanja kriterija za e-koheziju, gdje je naglasila važnost otklanjanja administrativnih barijera za korisnike.

Gosti su posebno istaknuli kako su iskustva Slovenije za njih usporediva, direktno prenosiva te iz tog razloga korisna u praksi. Izrazili su želju za daljnjom razmjenom iskustava na području razvojnog planiranja i provedbe prekograničnih programa. Oba ministra složila su se da su programi prekogranične suradnje za njih iznimno važni s obzirom na to da pridonose suživotu stanovnika na graničnom području, a korisnicima omogućuju stjecanje dragocjenog iskustva u provedbi projekata sufinanciranih iz sredstava EU.