POBOLJŠALI SMO KVALITETU ŽIVLJENJA OSOBA S DEMENECIJOM NA PREKOGRANIČNOM PODRUČJU

U projektu Demenca aCROsSLO, koji je trajao od listopada 2016. godine do ožujka 2018. godine, ciljano usmjerenim aktivnostima je poboljšana kvaliteta življenja osoba s demencijom na prekograničnom području Slovenije i Hrvatske, dugoročni učinci će biti vidljivi pri razumijevanju i borbi protiv demencije na nacionalnim razinama obiju država. U projektu su sudjelovali Dom umirovljenika Izola i Obalni dom umirovljenika Kopar, Nacionalni institut za javno zdravlje i suradnik Ministarstvo za rad, obitelj, socijalnu skrb i jednake mogućnosti na slovenskoj strani te hrvatski partneri: Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag, Grad Umag i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest iz Zagreba.

Demencija predstavlja sve veći zdravstveni, socijalni i ekonomski problem. Na što je upozorila i Svjetska zdravstvena organizacija. Po ocjenama, u Hrvatskoj oko 90.000 osoba, a u Sloveniji preko 32.000 osoba pati od demencije. Te brojke će još rasti jer su obje populacije među najstarijim u Europi.

S obzirom da način pružanja usluga socijalne skrbi nije prilagođen potrebama osoba s demencijom, postavili smo si cilj poboljšati kvalitetu življenja osoba s demencijom na prekograničnom području. Za postizanje tog cilja uspostavili smo prekogranične skupine za dugoročnu suradnju, poboljšali razinu kompetencija osoba koje utječu na kvalitetu življenja osoba s demencijom te doprinijeli destigmatizaciji i smanjenju rizika za socijalnu isključenost osoba s demencijom.

  • U okviru projekta je 336 osoba koje skrbe o osobama s demencijom steklo je dodatne komeptencije za rad s osobama s demencijom. Osposobljavanje je predstavljalo temelj za prelazak s medicinskog na psihosocialni način skrbi o osobama s demencijom.
  • Uveli smo uslugu pomoći u kući na području Umaga, koju je tijekom projekta besplatno primalo 70 korisnika. Pri tome smo na novo osposobili 37 osoba koje izvode pomoć u kući.
  • U Kopru i Umagu smo s novom tehnologijom koja omogućava elektronski način vođenja evidencije smanjili birokratske postupke i povećali učinkovitost usluge pomoć u kući.
  • Uspostavili smo prekogranične skupine koje će i nakon završetka projekta pratiti područje skrbi o osobama s demencijom na području Slovenije i Hrvatske.

Važan proizvod koji je nastao u okviru projekta su Preporuke za optimizaciju i planiranje domova koji skrbe o osobama s demencijom (http://demenca.eu/wp-content/uploads/2018/03/Preporuke-HR-web.pdf.) Oblikovanje i planiranje primjerenog okružja za ljude s demencijom temelji se na spoznajama da te osobe nisu u domovima radi liječenja, nego da im u okviru njihovih kognitivnih sposobnosti omogućimo dostojno življenje. Dokument koji je nastao uskom suradnjom različitih stručnjaka doprinijet će planiranju domova u budućnosti, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj.

Pored Preporuka izrađeni su još i radna bilježnica za pomoć pri  skrbi za osobe s demencijom ( http://demenca.eu/wp-content/uploads/2017/10/delovni-zvezek-demenca_HR_final.pdf ), upute za prepoznavanje znakova demencije ( http://demenca.eu/wp-content/uploads/2018/02/Upute-za-prepoznavanje-demencije-HR-v2.5-lowres.pdf)

Letak s osnovnim informacijama http://demenca.eu/wp-content/uploads/2017/08/Letak-aCROsSLO-HR-Final-v3.2-prepress.pdf

i drugi. Svi materijali i gradiva nastali u okviru projekta pomć su široj ali i stručnoj  javnosti. Oni daju osnovne informacije o uzrocima demencije, načinima na koji ju možemo prepoznati i dijagnosticirati te nude konkretne prijedloge kako se s njom nositi u svakodnevnom životu.

Zacrtane ciljeve smo ostvarili. Glavni rezultati projekta su osposobljeno osoblje, uspostavljena suradnja institucija u okviru Prekograničnih radnih skupina, poboljšane kompetencije osoba koje imaju utjecaj na planiranje životnog okružja osoba s demencijom, uvedena IT pomoć pri pružanju usluga pomoć u kući na području Kopra i Umaga, uvedena  usluga pomoć u kući na području Umaga te smanjena stigmatizacija demencije. Koristi od projekta imaju osobe s demencijom te njihova rodbina, svi stručni profile koji su bili uključeni u osposobljavanje te institucije koje sudjeluju u Prekograničnim radnim skupinama.