1. DAN KAŠTELIRA

U okviru projekta »Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj  – od Krasa do Kvarnera (preko Brkina, Ćićarije i Istre)« sa akronimom Kaštelir, dana 07. studenog 2018., u mjestu Štanjel održan je 1. DAN KAŠTELIRA.

Prijepodnevne aktivnosti posvećene su 1. sastanku projektnih partnera, a u  popodnevnim satima široj javnosti  predstavili su se svi  partneri, sa stručnog i znanstvenog aspekta. Uslijedilo je potpisivanje »Pisma o namjeri za osnivanje prekograničnog   konzorcija za KAŠTELIRE – GRADINE«, koji će također biti jedan od rezultata projekta. Pismo namjere potpisali su projektni i pridruženi partneri, trinaest Slovenskih Općina i jedna iz Hrvatske – iz šireg Primorskog područja, Istre i Kvarnera , te 22 drugih institucija, što ukupno broji  više od 50 potpisnika.

Ovom iznimnom događaju odazvali su se: Marko Bandelli, ministar nadležan  za razvoj, strateške projekte i koheziju, drugi predstavnici Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj europske kohezijske politike i predstavnici Organa upravljanja, Interreg Slovenija – Hrvatska, predstavnici Ministarstva  za kulturu Republike Slovenije, župani iz Slovenije i Hrvatske, drugi predstavnici općina, državnih i stručnih institucija, te drugih javnih i privatnih institucija, dakle približno 100 sudionika. Zainteresiranost i Odaziv za potpis Pisma namjere za osnivanje prekograničnog konzorcija je velika, svi zainteresirani potpisnici iskazali su spremnost u sudjelovanju i povezivanju  u realizaciji aktualnih sadržaja projekta s područja prirodne i kulturne baštine  i sa njima povezane mogućnosti održivog turizma. Sve navedeno predstavlja kvalitetnu podlogu za sam početak projekta.

Na popodnevnome stručnom skupu priznati stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije predstavili su područje obuhvata projekta i skupne izazove  u realizaciji i implementaciji projekta u cjelini.