Kick – off konferencija projekta Prehistory Adventure

    

Dana 14. siječnja 2019. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu održano je predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85 % dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR) te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistična organizacija. Projekt se provodi u razdoblju od 24 mjeseci.

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.

Predstavljanju projekta nazočili su brojni visoki uzvanici i posjetitelji. Sudionicima konferencije obratio se i podpredsjednik vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar istaknuvši kako ga ovaj projekt osobno veseli jer mu je špilja Vindija vrlo bliska te ju često posjećuje. Pohvalio je rad općine Donja Voća koja dokazuje da ne postoje mala mjesta kada su veliki projekti u pitanju. Ujedno je zaželio sreću svim projektnim partnerima.