Povodom Dana europske suradnje »Kroz povijest za očuvanje baštine«

 

Krapina, 30. rujna 2019. –  Već osmu godinu za redom po cijeloj Europi pod pokroviteljstvom Europske komisije organiziraju se događanja povodom Dana europske suradnje. Ove godine pod sloganom „Europa si ti“,  kako bi se naglasila važnost postignuća europskih regija i zemalja u prekograničnoj suradnji. Slovenija sa susjednom Hrvatskom podupire brojne uspješne prekogranične projekte, među kojim su i projekti Enjoyheritage, Uživam tradiciju, Inspiracija i CrossCare, a s čijim sadržajima i rezultatima su se sudionici ovogodišnjeg prekograničnog događanja imali prilike upoznati u okviru Dana europske suradnje. Događanje su organizirali Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku (SVRK), Upravljačko tijelo za program prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020, u suradnji s programskim partnerom Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Ovogodišnje događanje povodom Dana europske suradnje (European Cooperation Day – EC Day) protječe pod sloganom Europe is you – Europa si ti“, čime su organizatori željeli naglasiti značaj postignuća europskih regija i zemalja u prekograničnoj suradnji i njihov utjecaj u oblikovanju zajedničke budućnosti. Implementirani projekti, u tom okviru, značajno utječu na kvalitetu života stanovnika u prekograničnim područjima, imaju dugoročni učinak na gospodarstvo, turizam, uzduž granice i u prekograničnoj suradnji, kao i na očuvanje bogate prirodne i kulturne baštine. Sudionici su okviru događanja obišli postav Muzeja krapinskih neandertalaca, nakon čega su se uputili na šetnju po stazi Hušnjakovo, a na kraju su u opuštenoj atmosferi upoznali se s postignućima i proizvodima projekata (Enjoyheritage, Uživam tradiciju, Inspiracija i CrossCare) sufinanciranih iz programa suradnje između Slovenije i Hrvatske. Projekti takve vrste između ostalog dokazuju da se suradnja u praksi isplati. Zajednički razvoj i stavljanje na tržište  zajedničkih proizvoda i usluga pruža bolju prepoznatljivost na širem međunarodnom prostoru, nego kad bi se aktivnosti provodile nepovezano, samo s jedne strane granice.

150 sudionika, koji su organiziranim autobusnim prijevozom ili vlastitim prijevozom došli iz različitih dijelova programskog područja, okupili su se pred Muzejom krapinskih neandertalaca u Krapini u Hrvatskoj, gdje je ih pozdravio Dimitrij Pur, ravnatelj Ureda za europsku teritorijalnu suradnju i međunarodne financijske mehanizme SVRK, Alen Malnar, predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  i Branko Varjačić, zamjenik gradonačelnika Krapine.

U pozdravnom govoru voditelj Upravljačkog tijela, Dimitrij Pur, istaknuo je kako će uvijek postojati zajednički izazovi, koji nadilaze državne granice i da je djelotvoran samo zajednički pristup, stoga ne postoji druga alternativa suradnji među susjedima, istovremeno je pozvao sve sudionike, da se i slijedeće godine ponovno sretnemo na zajedničkom prekograničnom području pod sloganom –„susjedstvo nije inozemstvo, nego dio europskog prostora“.

Svrha današnjeg događanja je bila široj javnosti i svim zainteresiranim približiti smisao prekogranične suradnje i predstaviti neke od projektnih rezultata. Brojnost sudionike svake godine na takvim događanjima dokazuje, kako su programi prekogranične suradnje, unatoč svojoj veličini, sve prepoznatljivi, dok su rezultati sufinanciranih projekata neizostavan dio razvoja i poboljšanja kvalitete života u prekograničnom području.  To je razlog zašto je prekogranični program između Slovenije i Hrvatske u vrhu najuspješnijih programa na razini EU, budući da su ugovorena sva raspoloživa sredstva i postignuti svi postavljeni ciljevi. Prekogranična suradnja nastaviti će se također i u razdoblju 2021-2027, čime se otvaraju potencijali za brojna nova učinkovita rješenja zajedničkih izazova prekograničnog područja.