Zajedno čuvamo bogatu baštinu rimskih obrambenih sustava

 

U sklopu partnerskog međudržavnog projekta CLAUSTRA+, u kući EU u Ljubljani održana je završna konferencija projekta CLAUSTRA+ (Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum), sufinanciranog u sklopu Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, a na kojoj su projektni partneri predstavili glavne ciljeve projekta.

Događaju su prisustvovali predstavnici projektnih partnera, različiti dionici projekta, predstavnici Službe Vlade RS za razvoj i europsku kohezijsku politiku (SVRK), unutar koje se provode programi prekogranične suradnje Interreg te stručnjaci iz Njemačke, Nizozemske i Engleske, koji su predstavili bogatu baštinu rimskih obrambenih sustava u inozemstvu i njihov potencijal za turistički razvoj.

»Programi prekogranične suradnje namijenjeni su rješavanju zajedničkih izazova, koji nadilaze državne granice, gdje  možemo biti učinkoviti jedino ako surađujemo« naglasio je Dimitrij Pur, voditelj Upravljačkog tijela (SVRK).« Projekt CLAUSTRA+ dokazuje kako se suradnja u praksi isplati te da je iskorištavanje zajedničkih potencijala, koji nadilaze državne granice, učinkovito jedino ako surađujemo. Jedan od zajedničkih potencijala, koji povezuje Sloveniju i Hrvatsku (od Rijeke do Posočja) je kasno rimski unutarnji obrambeni sustava Claustra Alpium Iuliarum, koji je štitio prolaze do srca rimskog carstva. Projekt dokazuje, da ćemo bogatu kulturnu baštinu pograničnog područja očuvati i promovirati samo ako to radimo zajedno između susjeda. Također zajednički turistički proizvodi biti će zanimljiviji za posjetitelje, jer ovako rascjepkana, ograničena i nepovezana turistička ponuda nije privlačna. Program suradnje Slovenija-Hrvatska slovi kao jedan od najuspješnijih na razini EU, a to ne bi bilo moguće bez iskrene želje za suradnjom više od 230 hrvatskih i slovenskih partnera,« u nastavku je istaknuo.

Projekt CLAUSTRA+ uspješno će biti, nakon 30-mjesečnog trajanja, dovršen 31.1.2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.779.988,15 €,  koji su namijenjeni uspostavi turističkog proizvoda i razvoju prekograničnih destinacija CLAUSTRA. Program suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska financira 85%. U projektu surađuju slijedeći projektni partneri iz Slovenije i Hrvatske: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (vodeći partner), Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Turistička zajednica Kvarnera.

.