Uspjeh Bobrovega centra – projekt VEZE PRIORODE

 

 

U rujnu 2020 Općina Rogaška Slatina službeno je otvorila Bobrov centar. Zgrada postaje svojevrsna atrakcija i spojna točka između Rogaške Slatine i Podčetrtka, privlači pažnju svojom umjetnički zanimljivom ekološkom fasadom od prirodnog drveta, koji se odnosi na tradicionalnu, narodnu arhitekturu okolnog sela. Zgrada predstavlja suvremeni princip dizajna ekološki prihvatljive arhitekture, jer su konstrukcija i zidovi također izrađeni od drveta. Arhitektonski koncept utemeljen je prema principu “ekološko-obrazovne i turističke stanice”.

Izuzetna arhitektura Bober centra prepoznata je na odabranom Međunarodnom salonu arhitekture Novi Sad, gdje su dobili priznanje za arhitekturu. To je tradicionalni arhitektonski događaj koji prostor posvećuje vrhunskim radovima na polju arhitekture i odvijao se već u dvadeset i drugom izdanju. Predstavljeni su nagrađivani regionalni projekti iz osam zemalja.

Trenutno je Bobrov Center izložen na dvije arhitektonske izložbe u Ljubljani.

Izložba “𝗔𝗿𝗵𝗶𝘁𝗲𝗸𝘁𝘂𝗿𝗮 𝘃 𝗹𝗲𝘀𝘂 𝗱𝗮𝗻𝗲𝘀 𝘇𝗮 𝗷𝘂𝘁𝗿𝗶” u organizaciji Otvorenih kuća Slovenije odvija se na Jakopičevoj šetnici u parku Tivoli. Izložba prikazuje izbor modernih slovenskih građevina u kojima se drvo koristi na razne načine. Prikazivati će se do 30. travnja 2021. godine.

U velikoj recepciji Cankarjevog doma dvogodišnje je izložba članova Društva arhitekata Ljubljana pod nazivom “𝗔𝗿𝗵𝗶𝘁𝗲𝗸𝘁𝘂𝗿𝗮 – 𝗶𝗻𝘃𝗲𝗻𝘁𝘂𝗿𝗮 𝟮𝟬𝟭𝟴-𝟮𝟬𝟮𝟬”. Izložba predstavlja dvogodišnji presjek slovenske arhitekture s naglaskom na arhitektonska postignuća koja donose jedinstvene odgovore na suvremene društvene izazove. Prikazivati će se do 11. travnja 2021.

Bobrov Centar arhitektonski su projektirali Robert Potokar i Andrej Strehovec.

Izgradnja Bobroveg centra jedna je od aktivnosti projekta “Veze prirode” koji je podržan od programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, te je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

.