Izvješće o evaluaciji provedbe Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska

Sukladno planu evaluacije za razdoblje 2014.-2020., Upravljačko tijelo i Zajedničko tajništvo naručili su evaluaciju prekograničnog Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, koju je izvršilo poduzeće Novna razvoj d.o.o. Neovisni vanjski ocjenjivači ocijenili su učinkovitost i djelotvornost podrške koju su programska tijela pružala prijaviteljima i vodećim/projektnim partnerima, korištenja elektroničkog sustava za  praćenje (eMS), postupka odabira projekata, provedbe nacionalnih prvostupanjskih kontrola, komunikaciju s korisnicima i praktičnost programskih dokumenata i priručnika.

Evaluacija pokazuje da vodeći partneri smatraju rad Upravljačkog tijela, Zajedničkog tajništva i nacionalnih tijela uglavnom dobrim i vrlo dobrim. Općenito, oni također imaju pozitivno iskustvo s procedurama provedbe programa, korištenjem eMS-a i prepoznaju prednosti Otvorenog poziva koji je otvoren od objavljivanja sve do iscrpljivanja dostupnih sredstava. Programska tijela posebice naglašavaju potrebu za intenziviranjem suradnje koja jača međusobno razumijevanje i vodi do zajedničkih rješenja.

Evaluacija također uključuje preporuke za rad programskih tijela i implementaciju procedura koje se mogu smatrati konkretnim smjernicama za provedbu tekućeg razdoblja 2014.-2020. i razdoblja nakon toga. Većina preporuka odnosi se na: prenošenje iskustava i preporuka Zajedničkog tajništva temeljenog na prezentaciji praktičnih primjera, nadogradnju eMS-a, uzimajući u obzir praktične potrebe korisnika i podizanje kompetencija prijavitelja/partnera za rad u eMS-u, ispunjavanje kriterija administrativne prihvatljivosti primljenih prijava i intenziviranje pomoći prijaviteljima u razvoju intervencijske logike projekta te želje projektnih partnera o fleksibilnijem izvještavanju nacionalnim kontrolnim tijelima.

Mrežna stranica programa prepoznata je kao glavni komunikacijski alat pa stoga ima smisla nastaviti nadogradnju i ažuriranje stranice te organizirati manja tematska događanja koja će, između ostalog, povećati ukupnu kvalitetu projekata.

Broj prijava zaprimljen u okviru prvog i drugog roka Otvorenog poziva potvrđuje veliki interes hrvatskih i slovenskih partnera za prekograničnom suradnjom.

Evaluacijsko izvješće (pdf)