Međunarodno osposobljavanje za upotrebu alata za procjenu rizika Arachne za predstavnike nacionalnih kontrola iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovenije

Ljubljana, 4. srpanj 2018. – Služba vlade RS za razvoj i europsku kohezijsku politiku, u ulozi Upravljačkog tijela i Zajedničkih tajništva za programe prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, Slovenija-Austrija i Slovenija Mađarska, organizirala je osposobljavanje za nacionalne kontrolore za korištenje alata za podatkovno rudarenje i ocjenu rizika Arachne.

Radionici je prisustvovalo više od 40 predstavnika nacionalnih kontrolnih jedinica iz Austrije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije te Tijelo za reviziju (Ured za nadzor proračuna Republike Slovenije). Predstavnici Upravljačkog tijela i Zajedničkih tajništva predstavili su funkcionalnosti alata koji uz pomoć podatkovnog rudarenja javno dostupnih podataka o tvrtkama, osobama, ugovorima i projektima odredi razinu rizika za partnere i projekte u 7 različitih kategorija pokazatelja. Sudionici radionice su testirali novo stečeno znanje rješavanjem 30 zadataka, podijeljenih u 7 vježbi.

Osposobljavanje će pridonijeti povećanoj upotrebi alata Arachne na razini nacionalnih kontrolora i povećati svijest o važnosti uklanjanja rizika prijevare, sukoba interesa i nepravilnosti.

Istodobno, istaknuta je suradnja između Upravljačkog tijela i nacionalnih kontrolnih jedinica, koja također pridonosi uspješnoj provedbi programa. S udjelom dodijeljenih sredstava programa (više od 90%) i iznosa izvršenih plaćanja, ova tri programa su iznad prosjeka programa Europske teritorijalne suradnje na razini EU.