Potpisani prvi ugovori o sufinanciranju iz sredstava EFRR za projekte odobrene na 3. roku Otvorenog javnog poziva u okviru Programa suradnje između Slovenije i Hrvatske

Ljubljana, 19. srpnja 2018. – Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, upravljačko tijelo za program prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske danas je u prostorijama Saveza hrvatskih društava u Sloveniji potpisalo prve ugovore o sufinanciranju za projekte odobrene na 3. roku Otvorenog javnog poziva. Za sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) uspješno je kandidirano 17 projekata, a za tri – Prehistory Adventure, INSPIRACIJA, KulTura – danas su svečano potpisani ugovori. Zajedno s 19 projekata koji su već u provedbi, u okviru sva tri roka javnog poziva ugovoreno je 33,1 milijun eura EFRR sredstava, što podrazumijeva nešto manje od 100 posto svih raspoloživih programskih sredstava iz tog izvora.

 

Odobreni projekti bave se zaštitom prirodne i kulturne baštine te suradnjom javnih službi u području zdravstva, socijalne skrbi, prometa i zajedničkog djelovanja u slučaju nesreća, što koristi ljudima koji žive, rade i posjećuju granično područje.

Otvoreni javni poziv s više rokova za podnošenje projektnih prijava, u okviru kojega su danas potpisani ugovori o sufinanciranju, objavljen je u siječnju 2016. godine. Na otvoreni poziv mogu se javljati prijavitelji s obje strane granice (prihvatljivih 17 regija u Sloveniji: Pomurska regija, Podravska regija, Savinjska regija, Zasavska regija, Posavska regija, regija Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska regija, Primorsko-Notranjska regija, Obalno-Kraška regija te sljedeće županije u Hrvatskoj: Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Varaždinska županija, Međimurska županija i Karlovačka županija).

Prvi rok za podnošenje prijava zaključen je u ožujku, a drugi u studenom 2016. godine. Treći rok za podnošenje projekata, na kojemu je podneseno 88 projektnih prijava, zaključen je 27. rujna 2017. godine. Odluku o njihovu odobrenju donio je u lipnju 2018. Odbor za praćenje Programa, sastavljen od predstavnika dviju zemalja sudionica. Kao što je prilikom potpisa ugovora napomenuo Dimitrij Pur, zamjenik voditeljice Upravljačkog tijela, u okviru trećeg roka odobreno je 17 projekata u ukupnoj vrijednosti od preko 17 milijuna eura sredstava EFRR-a. Po njegovoj ocjeni, suradnja se i dalje jača, stoga obje države žele što više zajedničkih projekata koji će pridonijeti podizanju kvalitete života stanovnika zajedničkog graničnog područja.  „Ti projekti doprinose razumijevanju različitosti, obogaćuju i promiču svijest o tome da naše susjedstvo nije strana zemlja, već je dio zajedničke Europe“, dodao je i naglasio da kulturna, ekonomska, socijalna, politička i druga raznolikost između dviju zemalja koje sudjeluju u Programu predstavlja prednost koju treba obostrano prepoznati jer više europske suradnje podrazumijeva i više novih ideja te održivih rješenja.

Podatci o odobrenim projektima dostupni su na mrežnoj stranici projekta www.si-hr.eu