Konferencija za medije predstavljanja projekta  »kulTura«

 

Srijeda, 22. kolovoza – U srednjoj školi Glazbenih škola Crnomelj održana je konferencija za medije za predstavljanje projekta “KulTura”, a baština Jaska i Črnomelj također može biti “cool”. Za sve. “, čija je prijava odobrena u okviru Javnog poziva za prijavu projekata Interreg Slovenije i Hrvatske u razdoblju 2014.-2020. Projektni partneri su Grad Jastrebarsko (vodeći partner), Turistička zajednica grada Jastrebarskog, Općina Črnomelj, Razvojni informacijski centar Bela Krajina, Sveučilište u Ljubljani i Međunarodno sveučilište Libertas.

Projekt su predstavili partnerske organizacije u projektu: gđa Petra Masnec iz Turističke zajednice grada Jastrebarskog, gradonačelnik Grada Jastrebarskog gosp. Zvonimir Novosel, g. Dimitrij Pur u ulozi Upravljačkog tijela PS Slovenije – Hrvatska, gradonačelnica Općine Črnomelj, gđa Mojca Čemas Stjepanović, Voditeljica projekta gđa. Marija Prašin Kolbezen, općina Črnomelj, g. Peter Črnič direktor Centra za razvoj Bele Krajine i suradnica na projektu Nina Hlebec sa Sveučilišta u Ljubljani.

Grad Jastrebarsko i Općina Črnomelj, kroz IPA projekt “Probuđen kulturna baština”, osjetili su povezanost i dokazali izvrsnu suradnju na prethodnom projektu. Željeli su to ponoviti, pa su kroz proučavanje natječaja tražili su mogućnosti daljnjeg uređivanja i nadogradnje ključnih točaka u oba grada. U Črnomelju je gradska jezgra, a u  Jasktrebarskom je područje Erdody dvorca s pratećim sadržajima i površinama parkovima.

Svaki predstavnik partnerske organizacije predstavio je svoju ulogu u projektu. U tom kontekstu, u Črnomelju, područje će biti uređeno u kombinaciji s granitnim kockama, granitnim pločama i asfaltom, a instalirat će se i odabrana urbana oprema. Kulturne znamenitosti na KulTura ruti, koje danas nisu dostupne za osobe s invaliditetom, bit će opremljene pokretnim padinama, te će se organizirati pristup invalidima i kolicima s glavne ulice do trga ispred crkve. U Jastrebarskom će biti izrađen turističko informativni centar za posjetitelje, izgrađen pavilijon u perivoju dvorca Erdoody kao i revitalizacija samog dvorca. Nadalje, kultrna baština koja je uključena turističku turu u Jastrebarskom osiguariti će pristup osobama s invaliditetom.

Projekt će sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj. Vrijednost projekta je 1.316.243,02 EUR, a udio u projektu Općine Črnomelj iznosi 472.050,50 EUR.