Općina Grosuplje i Upravljačko tijelo Programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska potpisali su ugovor za projekt Veze prirode

 

 

Općina Grosuplje je u suradnji s Općinom Rogaška Slatina i Zavodom RS za zaštitu prirode te hrvatskim partnerima Nacionalnim parkom Risnjak, Gradom Vrbovsko, Udrugom Hyla i Krapinsko zagorskom županijom u srijedu 27. rujna 2017. na javni natječaj Program suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska prijavila projekt VEZE PRIRODE, a u petak 15. lipnja 2018. objavljeni su rezultati javnog natječaja. Od 88 prijavljenih projekata odobreno ih je 17, među kojima je i projekt VEZE PRIRODE.

 

Ukupna vrijednost projekta VEZE PRIRODE iznosi 2.553.908 EUR, financiranje za Općinu Grosuplje iznosi 776.700 EUR. Općina Grosuplje u projektu VEZE PRIRODE sudjeluje kao vodeći partner.

 

U četvrtak 23. kolovoza 2018. su župan općine Grosuplje dr. Peter Verlič i zamjenik voditelja Upravljačkog tijela Programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska Dimitrij Pur potpisali ugovor o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj za projekt VEZE PRIRODE. Prilikom potpisivanja ugovora održana je konferencija za novinare na kojoj su se javnosti obratili spomenuti potpisnici ugovora, direktor općinske uprave mag. Dušan Hočevar, a voditeljica Međuopćinskog razvojnog centra općina Grosuplje, Ivančna Gorica i Trebnje Jasmina Selan projekt je detaljnije predstavila.

Župan dr. Peter Verlič naglasio je da se radi o važnom događaju za općinu. Općina Grosuplje je zajedno s općinama Ivančna Gorica i Trebnje već prije dvije godine osnovala Međuopćinski razvojni centar, čiji je cilj uspješno prijavljivanje na natječaje za europske projekte, ukratko da se osim poslova koje obavlja općinska administracija može napraviti nešto više.

Dodao je da je Međuopćinski razvojni centar više nego opravdao svoju svrhu zbog čega je projekt Veze prirode uspio. Također je treba napomenuti da takvi projekti predstavljaju međusobnu suradnju i povezivanje, a granice kroz dobre programe koje financira Europska unija nestaju.

U općini Grosuplje imamo nekoliko prekrasnih prirodnih vrijednosti, a Park prirode Radensko polje s tim će projektom dobiti posebno mjesto.

Direktor općinske uprave mag. Dušan Hočevar dodao je da se radi o prvom prekograničnom projektu Općine Grosuplje te o prvom projektu u kojem Općina Grosuplje surađuje kao vodeći partner. Projekt predstavlja veliki financijski i sadržajni poticaj za razvoj turizma u općini i za uređenje Parka prirode Radensko polje.

Zamjenik voditelja Upravljačkog tijela Programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska Dimitrij Pur rekao je nešto više o samom programu Interreg V-A Slovenija – Hrvatska. Naglasio je da program kao takav namjenjuje sredstva aktivnostima koja premašuju nacionalne okvire, a upravo suradnja na obje strane granice doprinosi boljim rezultatima, posebno kada je riječ na primjer o zaštiti od poplava rijeke Sutle, Kupe i drugih vodotoka i posebno kada se radi o upravljanju ugroženim životinjskim vrstama za čuvanje bioraznolikosti, čime se bavi upravo ovaj projekt. Dodana vrijednost ovog projekta je razmjena prekograničnog iskustva između slovenskih i hrvatskih institucija.

 

Voditeljica Međuopćinskog razvojnog centra Jasmina Selan na kratko je objasnila kako se ideja o samom projektu razvijala.

Općina Grosuplje već je 2007. godine u suradnji s Ministarstvom okoliša i prostornog uređenja aktivno pristupila zaštiti područja Radensko polje i osnivanju Parka prirode Radensko polje. U suradnji sa stručnim institucijama, Centrom za kartografiju flore i faune te Zavodom za zaštitu prirode RS pripremili smo stručnu podlogu za zaštitu područja, popis vrsta ugroženih staništa i stručnu podlogu za područje NATURA 2000. Centar Grajski vrt Boštanj, koji je financirala Općina Grosuplje, koordinirao je rad stručnih institucija, Ministarstva okoliša i prostornog uređenja i Općine Grosuplje te je surađivao sa stanovnicima na tom području. Rezultat koordinacije je zaštićeno područje i osnivanje Parka prirode Radensko polje 2012. godine.

Prije dvije godine je Općina Grosuplje s Općinama Ivančna Gorica i Trebnje osnovala Međuopćinski razvojni centar, čija je svrha pratiti natječaje i pripremati razvojne projekte. Ove je godine također osnovan Zavod za turizam i promociju »Turizam Grosuplje« i tako smo dobili upravitelja parka prirode.

Usporedno time je objavljen natječaj Interreg Slovenija – Hrvatska na koji smo se prijavili. »Ovom prilikom želim zahvaliti svim partnerima za brzi odaziv prije godinu i pol dana kada smo vas kontaktirali i vrlo dobro surađivali. Vjerujem da će suradnja tijekom provođenja projekta ojačati«, dodala je.

Projekt Veze prirode počinje se provoditi u rujnu 2018. te će trajati 30 mjeseci.

Na Radenskom polju ćemo uspostaviti Centar prirode Šica, u Rogaškoj Slatini Centar prirode Sutla, a na području prirodnog spomenika Zelenjak uz Sutlu i kanjona Kamačnik bit će uspostavljene interpretacijske dostupne točke.

Ciljevi projekta Veze prirode su poboljšanje stanja stanišnih vrsta, a izabrali smo usporediva područja u Sloveniji i u Hrvatskoj, očuvanje bioraznolikosti, istovremeno osvješćivanje ljudi o tome kako svojim postupcima i ponašanjem utječu na ekosustavne usluge i prirodu te osigurati održivost.

Održivost želimo osigurati upravo kroz mrežu točaka Veze prirode s osvješćivanjem ljudi, lokalnih stanovnika i drugih posjetitelja ovog prostora o značenju prirode s prikazom povezanosti među ekosustavnim uslugama s jedne strane i ljudima s druge strane.

Jasmina Selan je na kraju napomenula da u Sloveniji takvih centara kao što će biti na Radenskom polju i u Rogaškoj Slatini nema puno te se nada da će obitelji s djecom i druge ciljne skupine, kao što su vrtići, škole, organizacije za zaštitu prirode i društva, posjetiti ova dva centra također nakon završetka projekta. U ovim inovativnim centrima znanja o prirodi, sadržaji o zaštiti prirode bit će prikazani na suvremen i interaktivan način.