Održana uvodna konferencija projekta MINE TOUR u sklopu Programa suradnje INTERREG V – A SLOVENIJA – HRVATSKA

 

 

 

 

Dana 15. listopada 2018. u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin održana je uvodna konferencija projekta MINE TOUR u sklopu Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska. Kao što je poznato, Grad Labin vodeći je partner u sklopu navedenog projekta čiji je cilj aktivno očuvanje rudarske baštine kroz razvoj novih održivih prekograničnih turističkih proizvoda. Konkretno, projektu MINE TOUR odobrena su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u visini većoj od 6,5 mil kn, dok je Gradu Labinu odobreno više od 2,5 mil kn za obnovu nadzemnog dijela rudarskog šohta.

Na samom početku konferencije gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić pozdravio je prisutne te naglasio važnost realizacije ovog projekta. „Rudarski šoht jedan je od najznačajnijih simbola našeg grada, te sam izuzetno ponosan što će ovim projektom u sklopu Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska naš šoht ponovno dobiti sjaj koji zaslužuje. Ovo je prva faza realizacije naših planova da ovaj „generator razvoja u povijesti“ postane generator razvoja turizma u budućnosti, te da se u skoroj budućnosti spustimo na dubinu od 60 metara i našu povijest ponudimo kao jedinstvenu turističku ponudu. Važnost suradnje svih partnera na ovom međunarodno važnom projektu za budućnost te zajednički cilj očuvanja i unaprjeđenja rudarske baštine u svrhu turizma je prijeko potreban. Želim vam ugodan boravak i uspješan rad u našem gradu“ – zaključio je Gradonačelnik

Ravnateljica Općinske uprave Općine Litija, Meta Ponebšek, pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo dinamikom provedbe projektnih aktivnosti MINE TOUR.

„Litija je najstariji slovenski rudarski grad. Rudnik Sitarjevec najbogatiji je polimineralni rudnik u Sloveniji i ima jedinstvene limonitne stalaktite, koji spadaju u najbrže rastuće u svijetu. Potencijal rudnika za razvoj turizma je velik, tako da smo iznimno sretni što smo zajedno s Gradom Labinom i ostalim partnerima iz Slovenije i Hrvatske uspjeli prijaviti Interreg i dobiti sredstva za organiziranje uvjeta za turističke razglede rudnika. Projekt će biti važan korak u poboljšanju turističke ponude Litije. Naš krajnji cilj je urediti 632 metra rudarskih koridora kroz dva horizonta. Pripremit ćemo inovativne prikaze rudarske zbirke, interesantne priče i avanture koje daju prikaz naše rudarske baštine, te naših specifičnih stalaktita“ rekla je Meta Ponebšek i istaknula važnost dobre komunikacije tijekom provedbe projekta:

„Ako s partnerima u projektu želimo postići zadane ciljeve, moramo dobro surađivati i cijelo vrijeme trajanja projekta aktivno i otvoreno komunicirati. Računamo na uspjeh projekta i radujemo se dobrim rezultatima.”

U nastavku konferencije projektni partneri odredili su daljnje aktivnosti i obaveze svakog partnera te oformili Projektni odbor. Dolazak u Labin poslužio je i da ih se detaljnije upozna sa rudarskom poviješću Labina te da razgledaju rudarski šoht prije početka obnove.