ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA DETOX

 

 

Dana 25.10.2018 u viničkoj je tradicijskoj kući održana Završna konferencija Projekta DETOX SL HR 98 „Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine. Projekt je to koji se u sklopu programa pogranićne suradnje INTERREG V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020 posljednjih 25 mjesci provodio na području Općine Vinica, susjedne Općine Donja Voća te na područjima partnerski h općina u Sloveniji – Lenart, Sveta Ana i Sveti Andraž v Slovenskih goricah. U projektu su još sudjelovali Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku iz Maribora i Gradski muzej Varaždin te Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije i Turistička zajednica Varaždinske županije kao pridruženi partneri. Projekt se financirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta bila je 908.448,50 EUR-a, od čega je vrijednost subvencije EU iznosiila  772.181,21 EUR-a.

Cilj ovog vrijednog projekta bio je aktivno očuvati kulturnu i etno baštinu našeg ruralnog područja te je uključiti u prekogranični turistički proizvod. Stoga se tijekom trajanja projekta provodilo niz aktivnosti koje su doprinosile očuvanju i promociji kulturne i etno baštine.  Bilo su organizirana 42 događaja koje je ukupno posjetilo više od 4000 posjetitelja, obnovljeno je 6 objekta zaštićene kulturne baštine : Spomen kuća sa zbirkom Rudolfa Maistra , vinička tradicijska kuća, Hrgovo domaćinstvo , tradicijsko domaćinstvo u Gornjoj Voći s 3D „sobom doživljaja“ te Kaplovo i Grafonževo domačinstvo.

Na svim tim događajima sudjelovali su i predstavnici udruga iz svih partnerskih općina pa tako i iz Općine Vinica, a posjete su prerasle u suradnju i prijateljstvo te slobodno možemo reći da obzira što je projekt DETOX pri samom kraju, danas međusobno surađuju vatrogasna društva, vinogradari, kulturno-umjetnička društva i umirovljenici partnerskih općina, a njihova će suradnja sigurno rezultirati novim projektima.

Završna konferencija projekta počela je pozdravnim govorom načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca  te načelnika vodećeg partnera, Općine Lenart mag. Janeza Krembergera dok je rezime za ćitavo područje projekta dala mag. Sara Berglez Zajec, predstavnica konzultantske kuće Profuturus d.o.o. iz Maribora. U nastavku konferencije predstavnici projektnih partnera predstavili su rezultate i dostignute ciljne skupine projekta na svom području. Prisutnima se obratila i gđa Mateja Topolovec Malarić, ugovorna upraviteljica projekta iz Agencije za regionalni razvoj te im čestitala na postignutim rezultatima. Konferencija je završila progodnim programom u kom su sudjelovali učenici Osnovne škole Vinica te Doroteja Žmegač koja je pročitala pjesmu „Kamen vinički“ našeg viničkog pjesnika Ivana Beka.