KULINARSKI FESTIVAL »IZ TRBOUSKIGA SPAJŽA«

 

     

Revitalizacija gradova industrijske baštine za proboj kulturnog turizma u Trbovljama, Slovenskoj Bistrici, Labinu i u Rijeci je projekt koji se provodi u okviru programa Interreg VA Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. Projekt se odvija pod imenom INSPIRACIJA, vodeći partner je Općina Trbovlje, a sudjeluje još šest partnera iz Slovenije i Hrvatske.

Projekt je u punom zamahu, budući da su najzanimljiviji događaji u tijeku: radionice, simpoziji, festivali itd. U okviru Festivala inspiracije industrijske baštine koji se provodio od 24. do 31. svibnja 2019. u Trbovlju, održan je kulinarski festival naziva »IZ TRBOUSKIGA SPAJŽA«. Deset lokalnih ugostitelja pripremilo je posebnu ponudu domaćih jela koja su povezana s industrijskom baštinom grada. Neka jela pripremala se na tradicionalan, a druga na potpuno nov način – inspirirani suvremenim kulinarskim trendovima. Posebno pripremljeni jelovnici i jela bili su dostupni tijekom tjedna kod uključenih pružatelja ugostiteljskih usluga. Posjetitelji su imali izrazito pozitivne reakcije, jer su bili u mogućnosti probati tradicionalna jela i specijalitete koji se danas rijetko mogu pronaći na domaćem stolu: rudarski gulaš od graha, zečji ajmuht, rudarski ražnjići na šmornu, grenadirmarš, krumpantoč, knedle od šljiva, svinjska preša, ocvirkovka i druge; ili preinačena jela popularne suvremene kuhinje koja su poprimila »industrijski štih«: purfl pizza, rudarska pizza, crni sladoled, lokalna crna turska kava i kolač perkmandeljc.

Najveći događaj festivala bilo je natjecanje u kuhanju tipičnog rudarskog jela – grenadirmarša. U subotu, 25. svibnja, timovi raznih društava i ustanova preselili su se u gradski park, a ponudi su pridonijeli i razni lokalni umjetnici. Organizirane su i kreativne radionice oslikavanja kavom. Manifestaciju, koju je upriličio i lokalni glazbeni ansambl, posjetili su brojni stanovnici Trbovlja te posjetitelji iz susjednih gradova. U tjednu kulinarskog festivala učenici osnovne škole imali su priliku naučiti kuhati domaća, tradicionalna jela pod vodstvom Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje.

Organizacija festivala značajno je doprinijela integraciji raznih lokalnih dionika, a za posjetitelje i stanovnike grada, ovo iskustvo je bila lijepa prilika za zabavu i druženje te osvještavanje bogate industrijske baštine Općine Trbovlje na nov, kreativan način.