USTANOVLJEN MEĐUNARODNI KONZORCIJ PARTNERSTVA ZA OČUVANJE I REVITALIZACIJU OBRAMBENOG SUSTAVA CLAUSTRA

 

     

31. 5. 2019., u prostorijama Cankarjevog doma u Vrhnici, 33 institucija i udruga iz Slovenije i Hrvatske, potpisalo je sporazum o osnivanju Partnerstva za očuvanje i revitalizaciju baštine obrambenog sustava Claustra! S tim smo postavili temelj za zajedničku i dugoročnu brigu te promociju baštine Claustre kao cjeline. Svečani događaj organizirao je vodeći partner projekta Claustra+ Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Partnerstvo za očuvanje i revitalizaciju baštine obrambenog sustava Claustra zbližava dionike koji djeluju u područjima kroz koja su razpršeni ostanci kasnoantičkog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum. Arheološki ostaci sustava nalaze se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Zarakovca u Baški Grapi i spadaju među najvažniju kulturnu baštinu na našem tlu. Glavni ciljevi partnerstva su promicanje očuvanja i revitalizacija Claustre, povečanje vidljivosti jednog od najvažnijih spomenika Slovenije i Hrvatske, podrška razvoju i provedbi aktivnosti i novih projekta na području Claustre i integraciju i koordinaciju dionika ove izuzete baštine.

Svečani govornici na događaju bili su gradonačelnik Vrhnike Daniel Cukjati i Damjana Pečnik, voditeljica Službe za razvoj na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Događaj je s motivacijskim predavanjem pod nazivom »Priče o prošlosti oživljavaju u budućnosti« inspirirao stručnjak na području razvoja turističkih proizvoda Jan Oršič. Glasbenu točku je izvela harfistica Lara Pelikan koja je prošle godine dobila zlatnu plaketu i drugu nagradu na državnom natjecanju mladih glazbenika Slovenije TEMSIG.

Konzorcijski ugovor potpisali su partneri projekta Claustra+ Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Zavod Ivana Cankarja za kulturo šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Primorsko-goransko županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka in Turistička zajednica Kvarnera. Uz njih su partnerstvu pristupili i Općine Ajdovščina, Brezovica, Bloke, Borovnica, Ig, Logatec, Postojna, Sodražica, Velike Lašče i Vrhnika u Sloveniji te Općine Klana i Kostrena u Hrvatskoj. Isto tako su konzorcijski ugovor potpisale i organizacije ARGOS – Društvo regionalnih turističnih vodnikov, Društvo Baška dediščina, Društvo Fran Govekar Ig, Društvo LIMES arheologija prostora, Društvo dolomitne lutke, Podjetje Posadimo drevo d.o.o., Zavod Parnas – Zavod za kulturo in turizem Velike Lašče, Zavod Zeleni Žep, Zavod Znanje Postojna u Sloveniji te Atelier Damjan Kovač, Dvorac »Petar Zrinski« Čabar, Lokalna akcijska grupa “Terra liburna” i Zavičajna zbirka – muzej Prezid u Hrvatskoj.

Kulturna baština nije samo teret, već je to i iznimna razvojna prilika koja nas povezuje u svojoj raznolikosti i otvara nove mogućnosti u budućnosti. Nesumnjivo Claustra ima potencijal da bude jedna od najatraktivnijih destinacija u prekograničkom području, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Hadrijanovog zida u Engleskoj ili njemačkog limesa. Zajedno će 33 ustanova osigurati da će Claustra postati prepoznatljiva destinacija ne samo u našoj zemlji nego i u ostatku svijeta.

Projekt Claustra+ je sufinanciran sa sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska i okuplja devet partnera iz Slovenije in Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 1.779.988,15 €.

Dodatne informacije:

Katharina Zanier (vodja projekta Claustra+)

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Tel. 041 962 601, Email: katharina.zanier@zvkds.si

https://www.claustra.org/hr/

www.zvkds.si/sl/claustra/claustra

www.facebook.com/ClaustraPlus/