Završna konferencija projekta +Health programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija- Hrvatska

 

U Malom Lošinju od 12. do 14. lipnja 2019. održana je završna konferencija projekta +Health programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija- Hrvatska vrijednog gotovo 870 tisuća eura, a koji okuplja osam hrvatskih i slovenskih partnera iz područja zdravstva, turizma i obrazovanja. S hrvatske strane to su Klaster zdravstvenog turizma PGŽ kao vodeći partner, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Dom zdravlja PGŽ i Medicinski fakultet u Rijeci, a sa slovenske Univerza u Mariboru – Fakultet za logistiku, Zdravstveni dom Ilirska Bistrica, Zdravstveni dom Ljutomer i Splošna bolnišnica Novo mesto te pridruženi partneri Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, Primorsko-goranska županija i Det Norske Veritas Adriatica.

Na Konferenciji su predstavljene studije i istraživanja odrađene u sklopu ovog projekta, posebno Strategija prekogranične destinacije zdravlja +Health s akcijskim planom, te je prezentiran certifikat kvalitete Certifikat destinacije zdravlja +Health u okviru kojeg će se u prvom postupku certificirati Dom zdravlja Primorsko-goranske županije i Zdravstveni dom Ilirska Bistrica te educirani djelatnici institucija povezanih u Prekogranični centar izvrsnosti +Health. Bitna isporučevina projekta je i nabavka medicinskih uređaja te edukacije za građane o temama iz područja zdravlja i uspostavljena IT aplikacija.

Jedan od najznačajnijih produkata projekta je prijedlog i testiranje novih prekograničnih procedura s ciljem pružanja pravovremene zdravstvene skrbi, naglasio je predstavnik vodećeg partnera predsjednik Klastera Vladimir Mozetič.

Sudionike konferencije pozdravio je i pomoćnik ministra zdravstva Republike Hrvatske Mate Car uz pohvale projektu i svim nositeljima projekta.

Pozdravljajući sudionike konferencije župan Zlatko Komadina naglasio je činjenicu da je Primorsko-goranska županija destinacija zdravlja i zdravstvenog turizma. “Naša je tendencija da to bude naša cjelogodišnja turistička ponuda jer ona, zbog suradnje zdravstva, turizma i znanosti, ima dodatnu kvalitetu u koju je, s Klasterom zdravstvenog turizma čiji smo jedan od osnovača, uključeno svih osam županijskih institucija s preko 2 tisuće zdravstvenih djelatnika”, rekao je župan dodajući da je specifičnost naše županije to da svaki otok ima svoj nadimak. Krk je zlatni otok, Rab otok sreće, Cres je eko otok, a Lošinj otok zdravlja. Istaknuo je, također, važnost prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije u kontekstu poboljšanja kvalitete i dostupnosti zdravstvene skrbi.

Završna konferencija projekta +Health bila je i prilika za dogovor oko daljnjih aktivnosti Prekograničnog centra izvrsnosti +Health i povezivanje partnera za buduće prijave na projekte iz fondova Europske unije.

Više o projektu:www.cross-health.com/