Izola je također dio zemlje kaštelira

 

Izola, 09. listopada 2019. – Na konferenciji za novinare, u petak, 04. listopada 2019, predstavljeni su sadržaji međunarodnog projekta KAŠTELIR, čija su središnja nit ostaci gradina – kaštelira. Predstavljene su aktivnosti uspostave prekograničnog turističkog itinerarija, vezanog na četiri kaštelira – dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj. Kaštelir u Kortama i nova botanička ruta kroz zaleđe Izole ponudit će nove turističke atrakcije u izolskom zaleđu.

 

Prisutne je prvo pozdravio Danilo Markočič, načelnik Općine Izola, koji je naglasio da projekt KAŠTELIR za Izolu predstavlja dodatnu vrijednost na području turizma i očuvanja kulturne baštine, jer potiče razvoj izolskog zaleđa kao butične turističke destinacije. Uvođenjem cjelogodišnjeg turističkog proizvoda, olakša se pritisak na središte kao najposjećeniji dio grada i stvaraju se nove mogućnosti za razvoj ruralnog turizma. “Zadovoljan sam što je Općina Izola partner projekta KAŠTELIR s kojim ćemo oživjeti skoro zaboravljenu kulturnu baštinu gradina, koja je svoj pečat dala i Izoli”, zaključio je načelnik.

Mag. Erik Modic, načelnik općine Komen, naglasio je važnost projekta za kraško i obalno područje jer čuva te oživljava zaboravljenu, ali izuzetno bogatu kulturnu baštinu gradina. Ta predstavlja veliki izazov i priliku za razvoj održivog turizma. Općina Komen želi osnovati arheološki park i konzorcij koji bi obuhvaćao ne samo cijelu Primorsku, već i granično područje na hrvatskoj i talijanskoj strani. Sve ove aktivnosti dovode do cilja postavljanja temelja za uvrštavanje ove dragocjene kulturne baštine na UNESCO-ov popis, u narednih nekoliko godina.

Astrid Prašnikar, voditeljica projekta KAŠTELIR kod vodećeg partnera, predstavila je projekt KAŠTELIR u nekoliko riječi: „Glavna svrha projekta je aktivno očuvanje baštine gradina, i to s njihovim vrednovanjem, zaštitom, oživljavanjem i promocijom. Projekt također ima za cilj predstaviti tadašnji način života – kroz tradicionalnu upotrebu autohtonih biljaka i uzgoj starih sorti biljaka (botanika i etnobotanika). Radionice, tematske staze i obuka za stanovnike, posjetitelje i turističke vodiče pomoći će obnoviti drevnu vezu između ljudi i biljaka. Baština će biti predstavljena na moderan način s usmjeravajućim informacijskim tablama, 3D prikazima i mobilnom aplikacijom. U sklopu projekta će također nastati turistički i botanički vodič.”

Novo uređenje Kaštelira u Kortama

O dosadašnjim provedenim aktivnostima u Izoli govorio je voditelj međunarodnog projekta kod projektnog partnera Općina Izola, mag. Iztok Škerlič: „Projektu smo pristupili s pripremom i prijedlogom plana upravljanja koji će biti osnova za provođenje radova na obnovi kaštelira u Kortama. Plan predviđa uređenje tematskih staza, postavljanje usmjeravajućih tablica i uređenje poučnog parka za radionice na otvorenom, gdje će se također odvijati obuka u izgradnji suhozida. U poučnom parku biti će označeni vidikovci, postaviti će se arheo-pješčanik i druga urbana oprema za uživanje u prirodi.” To su konkretna uređenja koja će posjetiteljima omogućiti da šetaju po arheološkom nalazištu, s vodičem ili samostalno. Pored toga, pripremit će se i poučna slikovnica za djecu, a izraditi će se i novi protokolarni suveniri u oblicima koji karakteriziraju četiri razmatrane gradine, poput kašlerskog goniča, značajnog za Korte.

2. dan Kaštelira

Nakon konferencije za novinare uslijedio je 3. sastanak partnera projekta Kaštelir na kojem su sudjelujući pregledali dosadašnje provedene aktivnosti. Već sljedećeg dana, u Kortama je održan 2. dan Kaštelira na kojem su prisutni imali priliku sudjelovati u botaničkoj radionici. Učili su o drveću i zanimljivoj vegetaciji s područja Istre. Na kulinarskoj radionici su se upoznali s nekim od autohtonih vrsta biljaka i divljih plodova koji se mogu koristiti u kuhinji. Održana je i radionica o dizajnu suvenira na bazi arheoloških otkrića, na koju su bili pozvani umjetnici iz šireg područja. Zajedno su zabilježili potencijalne prikaze suvenira koji će se modelirati i ispisati pomoću 3D printera. Radionice će se ponavljati za sve četiri ključne točke projekta.

Predstavljanje projekta u emisiji Dobro jutro: Emisija Dobro jutro