Nastaje novi prekogranični turistički proizvod doživljavanja prirode

 

 

Jučer (16.10.2019.) u Pivki su simbolično otvorili nove interpretativne sprave za igru s tematikom stanara šume. Objekti za igru dio su tematske staze ” Pivška presihajoča jezera” i bili su djelomično financirani iz projekta prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska NATURE&WILDLIFE: Doživljaji prirode i promatranje divljih životinja.

 

Na događaju su sudjelovali predstavnici projektnih partnera, različiti dionici projekta i predstavnici vladinog Ureda za razvoj i europsku kohezijsku politiku (SVRK), u sklopu kojeg se provode Interreg programi prekogranične suradnje.

Prema riječima Tadeja Baškoviča, voditelja Zajedničkog tajništva (SVRK), program suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska jedan je od najuspješnijih prekograničnih programa u Europi, također u pogledu apsorpcije sredstava, što je dokaz velike potrebe zajedničkog rješavanja izazova ovog prekograničnog prostora. Predstavnik hrvatskih projektnih partnera Miljenko Gašparac, iz Nacionalnog parka Risnjak, istaknuo je niz EU projekata u kojima je tijekom godina sudjelovalo NP Risnjak, koji nisu samo donijeli značajne materijalne koristi, već su stvorili i čvrstu partnersku mrežu. Domaćin manifestacije, gradonačelnik Pivke Robert Smrdelj, na otvorenju je također naglasio pozitivnu ulogu prekogranične integracije s Hrvatskom.

Riječ je o sedam setova objekta za igru izrađenih od prirodnih materijala koji otkrivaju dio priče o Parku prirode Pivška presihajoča jezera i svojom jedinstvenošću pozivaju djecu na igru. Postavljeni su kod Krpanovog doma i na stadionu u Pivki, kod škole u selu Palčje, na igralištu u selu Trnje te kod Eko-muzeja “Pivških presihajočih jezer” u Slovenski vasi. Namijenjeni su mještanima, ali i najmlađim posjetiteljima parka koji šumske stanovnike mogu upoznati kroz iskušavanje u igrama spretnosti. „Igrala u Krpanovom domu bit će bogat dodatak budućem centru za podizanje svijesti o velikim zvijerima, kojega će urediti općina Pivka u okviru drugog projekta prekogranične suradnje (Carnivora Dinarica).“, rekla je Dragica Jaksetič iz općine Pivka, koordinatorica tog projekta.

Cilj projekta NATURE&WILDLIFE je stvaranje održivog turističkog proizvoda doživljaja prirode u Dinarskom kršu. Partneri završavaju s malim investicijama u zelenu infrastrukturu, kao što su promatračnice za medvjede i druge divlje životinje, poučne interpretacijske staze, interaktivna ornitološka učionica i kućice na drveću za promatranje divljih životinja, što će biti osnova novog proizvoda iskustva prirode. Ključni element u tome bit će lokalni vodiči – stručnjaci koji će posjetiteljima interpretirati prirodu i odnos lokalne zajednice prema prirodi,te im pomoći da prirodu razumiju i zaštite. “Iz tog razloga, obučeno je već nekoliko lokalnih vodiča u projektu interpretacije baštine, koji će novim znanjima i iskustvom klasične obilaske prirode pretvoriti u istraživačka iskustva krškog krajolika” naglasila je Mateja Simčič, voditeljica projekta iz RRA Zeleni kras.

Prekogranični projekt u okviru Programa međunarodne suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska Nature & Wildlife traje 30 mjeseci i završava u veljači 2021. Vrijednost projekta je oko 983.000 eura, od kojih je 85% dobiveno iz programa međunarodne suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska. Vodeći partner projekta je RRA Zeleni kras, a ostali partneri su Općina Pivka, Javni zavod za kulturu, turizam i međugeneracijsku suradnju Snežnik, Jezerski hram – Zavod za zaštitu prirodne i kulturne baštine Cerknica, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Lokalna razvojna agencija PINS, i Subjekt iz Rijeke.