Muzejska kuća Semič otvorila je svoja vrata

 

 

 

U četvrtak, 24.10.2019., svoja je vrata, nakon skoro dvije godine, otvorila Muzejska kuća Semič. Obnova 180 godina stare kuće sa Centrom prirode Bele krajine izvedena je u sklopu projekta MISTERION – Iskustvo tajne voda, koji se provodi po Programu sudjelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014-2020 sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

U obnovljenoj muzejskoj kući u Semiču, koja se lijepo integrira u sve uređenije središte Semiča, svoje su mjesto dobile tri važne stalne izložbe: centar prirode Bele krajine, lokalna zbirka ‘Semič u 20 slika’ i vinogradarska zbirka s degustacijskim prostorom.

Ukupna vrijednost obnove muzejske kuće zajedno s njenim sadržajem, iznosi 1.151.201,12 €. Od toga je iz EFRR-a, u okviru programa sudjelovanja Interreg SLO-HR sufinancirano oko 425.000,00 €.

Sadržaji Centra prirode Bela krajina predstavljeni su u skladu sa suvremenim muzejskim standardima, interaktivno, edukativno, također iskustveno i prilagođeno ranjivim skupinama. Posjetitelj šeta teritorijem geološke prošlosti današnje Bele krajine i nastavlja sa upoznavanjem  raznolikosti i bogatstva života na tom području. Bela krajina je žarište biološke raznolikosti u Sloveniji – zemlji koja je, gledajući na površinu, najbogatija u Europi po bogatstvu živih bića. Važna misija izložbe je podići svijest lokalnog stanovništva novim spoznajama i na taj način utjecati na ulogu čovjeka kroz evoluciju prostora i vremena u Beloj krajini.

Ovom izložbom naša muzejska kuća postala je ulazno mjesto za istraživanje prirode na širem pograničnom području. Dio je novog, zelenog prekograničnog turističkog proizvoda koji će posjetiteljima približiti bogatstvo prirodne i kulturne baštine. Do sada ova priča nigdje nije predstavljena i u »buket« povezuje jedinstveno nasljeđe,  koji započinje u Semiču, vijuga kroz rijeke Krupu, Lahinju i Kupu, sve do Metlike i Kamanja. Želimo to prenijeti mnogim posjetiteljima, razmišljajući i o  zaštiti našeg iznimnog, ali osjetljivog krškog okoliša.

Prije službenog otvaranja Kuće muzeja Semič, o potonjem se raspravljalo na okruglom stolu pod nazivom “Bela krajina – izazovi očuvanja prirode i kulturnog krajolika”. O raznolikosti flore, faune i staništa u Beloj krajini te o izrazitoj osjetljivosti toga područja, govorili su:

  • Boštjan Rožič, UL NTF
  • Dušan Plut, UL FF
  • Andrej Hudoklin, ZRSVN
  • Mira Ivanovič
  • Damijan Vrtin, KGZS.

Moderator okruglog stola bio je Matej Simčič.

U nazočnosti velikog broja posjetitelja, međunarodno značajnu inovaciju, otvorili su Dimitrij Pur, voditelj Upravljačkog tijela programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska i Polona Kambič, načelnica Općine Semič.

Muzejska kuća Semič otvorena je u radno vrijeme TIC-a Semič, te po dogovoru za najavljene grupe. Ljubazno vas pozivamo na istraživanje Muzejske kuće Semič.

FOTO: Leon Gregorčič