SVEČANO OTVARANJE INFORMACIJSKO INTERPRETACIJSKE SOBE U LABINU

 

 

Turistička zajednica Grada Labina, kao projektni partner u projektu Inspiracija, u programu suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, izradila i opremila je  informacijsko – interpretacijsku sobu rudarstva na Labinštini. Dogovorom s Gradom Labinom i Narodnim muzejom Labin u čijim se prostoru nalazi novi centar, odlučeno je, da se svečano otvorenje održi uz manifestaciju Noć Muzeja, u petak 31. 1. 2020. godine.

Svečano otvaranje je održano u 20:30 sati. Nakon uvodnih riječi kustosa Narodnog muzeja gosp. Vedrana Kosa koji je publici govorio o velikim obljetnicama Muzeja što je bila i tema Noći muzeja na nivou Republike Hrvatske, Radmila Paliska-Kos je govorila o projektu Inspiracija i pritom se je javno zahvalila gosp. Marku Šančaninu čiji je idejni projekt te ujedno i izvedbeni projekt i nadzor te gosp. Noelu Mirkoviću na grafičkom oblikovanju i uloženom trudu.

Otvorenju je u ime vodećeg projektnog partnera Općine Trbovlje prisustvovala i  gđa Zvezdana Lamovšek koja je izrazila zadovoljstvo obavljenim poslom na info sobi te najavila skoro službeno otvaranje escape rooma i multimedijalne muzejske mašine u DKC Lamparna u režiji LAE XXI, drugog projektnog partnera iz Labina.

Potom govora gradonačelnik Grada Labina, gosp. Valter Glavičić objavio je da su informacijsko-interpretacijski centar EU projekta Inspiracija i informacijsko-interpretacijska soba rudarstva na Labinštini službeno otvoreni.

Informacijsko-interpretacijski centar sastoji se od dvije prostorije: u prvoj nalazi se touch screen ekran na kojem su informacije i fotografije za sva 4 partnerska grada: Trbovlje, Labin, Rijeka i Slovenska Bistrica. Sadržaj će se nadopunjavati kako budu formirani turistički proizvodi i biti će prezentirani odabrani suveniri i video o projektu. Uz to na zidu nalazi se i mapa i nazivi uključenih gradova. U toj sobi također počinje i  uvod u kronologiju rudarstva, koja se nastavlja u drugoj sobi posvećenoj rudarstvu Labinštine: vremenska kronologija, mapa područja sa istaknutim mjestima gdje su bili rudarski kopovi, reljef područja sa 7 manjih istaknutih reljefa najvažnijih mjesta rudarenja i gospodarskih aktivnosti vezanih uz rudarenje, ekran sa slide show-om arhivskih slika rudara i projektor za projiciranje filmova o rudarenju. Iz ove se sobe posjetitelj izravno spušta u model rudnika u temeljima Narodnog muzeja, čime je doživljaj cijele interpretacije odlično zaokružen.

Vrata Narodnog muzeja bila su otvorena u 19 sati i već tada je zabilježen veliki broj posjetitelja. Ulaz za Noć muzeja je bio besplatan, ali procjenjuje se, da je od 19 -24 sata postav info sobe posjetilo oko 200 osoba.

.