Održan program osposobljavanja za spašavanja iz ruševina za 40 članova zajedničkog prekograničnog operativnog tima zaštite i spašavanja, projekta HITRO

 

 

Vatrogasna zajednica Grada Duga Resa i Gasilska zveza Črnomelj organizirali su Program osposobljavanja za spašavanje u ruševinama u trajanju od 5 dana za 40 vatrogasaca koji su članovi zajedničkog prekograničnog operativnog tima zaštite i spašavanja HITRO. Program se održava u terminima 28.2.2020. – 1.3.2020., te 7.3.2020. – 8.3.2020. na lokacijama u Karlovcu. Izvoditelj osposobljavanja je Vatrogasna zajednica Karlovačke županije. Instruktori Sanjin Blažević, Kristijan Brmalj, Zoran Rački, Denis Mičević i Siniša Kauzlarić iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, pomoćnici instruktora: Ivica Čujko, Ivan Brozović, Dinko Omrčen i Ivan Čačković iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca

Kroz teorijski i praktični dio, polaznici osposobljavanja su između ostalog usvojili nova znanja o djelovanju u potresima, opasnostima i pretraživanju u ruševinama te organizaciji i metodama spašavanja unesrećenih.

Voditelji K-9 tima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Karlovac Nikola Bakale i njegova hrvatska ovčarka Didi te Ivan Pokupčić s američkim stafordom Dragonom dali su članovima tima prikaz kako se ponašati i surađivati sa vatrogasnim potražnim psima. Podignuto je također šatorsko naselje kakvo se uspostavlja tijekom akcija spašavanja i evakuacija stanovništva.

Osposobljavanje je organizirano kroz projekt HITRO SLO-HR445 Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja koji se provodi u sklopu programa suradnje INTERREG V-A SLOVENIJA-HRVATSKA 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 808.163,58  € od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancira iznos od 686.939,03 € (85%). Također, projekt HITRO sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Karlovačka županija.

Stajališta izražena u ovom priopćenju isključiva su odgovornost Vatrogasne zajednice Grada Duga Rese i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske.     

.