Interreg priča o uspjehu – projekt Carnivora Dinarca

 

 

Interreg, središnji mehanizam Europske unije za promicanje prekogranične suradnje na regionalnoj i nacionalnoj razini u korist svih građana EU-a, ove godine obilježava 30. godišnjicu postojanja. Tijekom svog djelovanja, od 1990., mehanizam je pokazao da granice nisu prepreke i da je uspio povezati Europljane u rješavanju zajedničkih izazova i stvaranju novih mogućnosti za prekograničnu suradnju.

Ovom prilikom Europska komisija objavila je dokument koji sadrži osnovne podatke o programu u posljednjih 30 godina, a među osam uspješnih priča programa Europska komisija je uvrstila i projekt programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska Carnivora Dinarica, financiran programom u iznosu od 1 983 897,45 eura.

Zaštita biološke raznolikosti i ekosustava ne poznaje granice, zbog čega je Interreg pravi instrument za rješavanje problema zaštite okoliša, ocjenjuje Europska komisija. Slovenija i Hrvatska dijele veliko područje prekograničnih, gustih šuma koje su staništa važnim populacijama smeđeg medvjeda, vuka i risa. Projektni partneri s obje strane granice aktivno rade na očuvanju tih populacija i staništa sudjelujući u zajedničkom Interreg projektu Carnivora Dinarica. Europska komisija smatra da takva prekogranična suradnja osigurava očuvanje biološke raznolikosti i ekosustava.

Cijeli dokument možete pogledati putem poveznice:

http://www.interact-eu.net/sites/default/files/news/doc/interreg30_factsheet_en.pdf

.