»Tjedan otvorenih vrata projekta LIVING CASTLES i obilježavanje 10. godišnjice Dana europske suradnje«

.

Rakičan (Slovenija) i Varaždin (Hrvatska), 16. rujna 2021. – Europa je spoj kultura i gospodarstava koja zajedničkim radom i razumijevanjem lakše dostižu svoj puni potencijal. Europska unija na različite načine promiče suradnju, a jedan od njih je programima Interreg suradnje koji regijama dodjeljuju više od 10 milijardi eura za zajednički rad na zajedničkim izazovima: očuvanje kulturne baštine, prilagodba klimatskim promjenama, socijalna uključenost, očuvanje biološke raznolikosti … S projektima koji uključuju regije diljem Europe i regije susjednih zemalja, pomoći u povećanju kulturnog razumijevanja i prevladavanju ekonomskih razlika na državnim područjima. Ove godine, deseti put zaredom, Europski dan suradnje održava se pod pokroviteljstvom Europske komisije, a Interreg programi provode različite aktivnosti diljem Europe kako bi se naglasila važnost postignuća europskih regija i država u prekograničnoj suradnji.

 

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku je u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. -2020. u suradnji s programskim partnerom Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i projektom LIVING CASTLES obilježila Dan europske suradnje na dvije lokacije pod nazivom »Tjedan otvorenih vrata projekta LIVING CASTLES i obilježavanje 10. obljetnice Dana europske suradnje« u Dvorcu Rakičan na slovenskoj strani te u Palači Herzer, a potom u Gradskom muzeju Varaždin na hrvatskoj strani.

 

Prvi dio događaja odvijao se zajednički i povezao je dvije zemlje putem Interneta, dok se drugi dio vodio odvojeno. Nakon uvodnih govora i predstavljanja rezultata projekta LIVING CASTLES uslijedilo je svečano predstavljanje Knjige priča o dvorcima. Sa slovenske strane proveden je vođeni obilazak Dvorca Rakičan, vožnja kočijom i kreativne radionice s lavandom, dok je s hrvatske strane Gradski muzej Varaždin proveo obilazak po muzeju i prezentaciju interaktivne aplikacije “Kultura odijevanja”.

Svi govornici i partneri na projektu naglasili su rezultate i važnost projekata prekogranične suradnje; načelnik općine Beltinci Marko Virag, voditeljica Upravljačkog tijela Programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska u Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, mag. Nina Seljak, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Stella Arneri, direktor projektnog partnera RIS Dvorec Rakičan, dr. Robert Celec te dekan iz vodećeg partnera projekta Međimursko veleučilište u Čakovcu, doc. dr. sc. Igor Klopotan.

 

Srž projekta »LIVING CASTLES« je očuvanje i vrednovanje ljetnikovaca i dvoraca kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine. Glavna vodilja projekta bila je osnivanje zajedničke robne marke vezane za dvorce i ljetnikovce, koja će pomoći u boljoj prepoznatljivosti i promociji. Projekt je pronašao rješenja kako s malim investicijama i modernom IKT opremom popuniti praznine i gradovima udahnuti novi život, a posjetiteljima bolje iskustvo s tehnologijom koja nam u današnje vrijeme omogućava da pomoću virtualnih naočala i drugih sučelja hodamo kroz dvorske hodnike i vidimo kako su se dvorci mijenjali kroz vrijeme. Hologramske projekcije omogućavaju da pred nama ožive povijesne osobe i mitološka bića, a 3D projekcije zidovima udahnjuju novu dimenziju. Zajedničkim događanjima i investicijom u kulturnu baštinu nudi se jedinstveno iskustvo života u dvorcu.