»Dan europske suradnje s mladima – Iskustvo tajne voda«

 

.

Kamanje (Hrvatska) i Semič (Slovenija), 8. rujna 2022. – Program suradnje Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. svake godine organizira Dan europske suradnje (European Cooperation Day – EC Day). Radi se o kampanji nastaloj na inicijativu programa Interact i Europske komisije, a obično se odvija u mjesecu rujnu. Riječ je o tradicionalnom događaju kojeg organizira većina Interreg programa u Europi (preko 100) s ciljem predstavljanja rezultata programa i projekata široj javnosti, odnosno europskim građanima. Europska komisija potiče sve Interreg programe da organiziraju događanja i kroz njihovu provedbu pokažu da Interreg doprinosi relevantnim politikama te da, unatoč ograničenoj količini kohezijskih sredstava, ima snažan utjecaj i rezultate s dodanom vrijednošću koji unaprjeđuju živote europskih građana.

 

U sjeni pandemije COVID-19, EU je 2022. godinu proglasila Europskom godinom mladih. Pandemija je bila teško razdoblje, posebno za mlađe generacije. Dok se društvo općenito oporavlja od njezinih posljedica, za izlazak iz krize ključna je suradnja s mladima i razumijevanje njihovih briga, stoga se ovogodišnji Dan europske suradnje održava pod sloganom „Youth for Cooperation“.

 

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku je u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. -2020. u suradnji s programskim partnerom Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i projektom MISTERION, koji je bio sufinanciran u programskom razdoblju 2014.-2020., izvela je događanje »Dan europske suradnje s mladima – Iskustvo tajne voda« s obje strane granice, gdje je ugošćeno 115 sudionika.

 

Službeni dio događanja održao se u Kamanju (HR) gdje su svi govornici i projektni partneri istaknuli rezultate i važnost prekograničnih projekata: načelnik Općine Kamanje, Damir Mateljan, voditeljica Upravljačkog tijela Programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska u Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, Tanja Rener, ravnateljica Ureda za europsku teritorijalnu suradnju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Stella Arneri, načelnica Općine Semič, Polona Kambič, aktivna članica Centra za mlade Semič, Lidija Kočevar i predsjednik Savjeta mladih Karlovačke županije, Renato Bukovac.

 

U Kamanju uvodne je govore na inovativan, interaktivan i moderan način pratila prezentacija arheološke baštine te obilazak Arheološkog parka Vrlovka. Uz pomoć multimedijske aplikacije za proširenu stvarnost (AR) sudionici su mogli doživjeti barem 20 arheoloških nalaza, upoznati i osjetiti arheološke iskopine, gradnju utvrde te doživjeti priče vode iz neolitika do današnjih dana.

 

Putovanje se nastavilo prema Sloveniji, do izvora rijeke Krupe, gdje smo slijedili poučnu stazu o kršu, jedinom nalazištu školjke Congeria na programskom području. Uz poučnu rutu prošli smo i obnovljenim visećim mostom preko rijeke Krupe te upoznali bogatu kulturnu i prirodnu baštinu.

 

Događaj smo završili u Semiču. U Muzejskoj kući Semič posjetili smo muzejsku izložbu „Priroda Bijele krajine“ na kojoj su posebno predstavljene dvije jedinstvene životinjske vrste: crna čovječja ribica i školjka kongerija. Posjetili smo i jednu od najvećih belokranjskih crkava, crkvu sv. Stefan.