CrossCare – “Naj županijski EU projekt 2022”

 

.

Dana 25.10.2022. projekt CrossCare, pod nazivom »Integriran pristup skrbi za starije osobe u kući«, dobio je godišnju nagradu za Najbolji županijski EU projekt 2022.  Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je 1. nagradu Gradu Zagrebu za provedbu projekta “Integriran pristup skrbi za starije osobe kod kuće” – CrossCare u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji između 37 prijavljenih projekata. Projekt je proveden u suradnji Grada Ljubljane, Grada Zagreba, vodećim partnerom- Zavod za njegu u kući Ljubljana, Ustanovom za zdravstvenu njegu u kući Zagreb, Centrom za pomoć u kući Maribor i Domom zdravlja Čakovec te s brojnim pridruženim partnerima. Glavni cilj projekta bio je povećati socijalnu uključenost različitih zajednica starijih osoba, smanjiti socijalnu nejednakost i poboljšati kvalitetu života starijih osoba.

 

Tijekom provedbe projekta, od 01.09.2018. do 30.8.2020., projektni partneri korisnicima su nudili besplatne usluge fizioterapije, radne terapije, dijetetike i zdravstvene njege. Nakon završetka projekta Zavod za njegu u kući Ljubljana, uz financijsku potporu Grada Ljubljane, nastavlja nuditi besplatne usluge fizioterapije, radne terapije i njege kod kuće. Nadalje, Grad Zagreb je kontinuiranim financiranjem osigurao nastavak projektnih aktivnosti u području radne terapije, dok Centar za pomoć u kući Maribor nastavlja s uslugama iz područja fizioterapije i radne terapije.

 

Tijekom projekta razvijen je Program i način implementacije usluga radne terapije kao segmenta integrirane skrbi u kući za starije osobe. Na taj je način poboljšana kvaliteta života starijih osoba korisnika projekta. Projekt CrossCare deinstitucionalizira usluge i približava ih korisniku u njihovom kućanstvu, osobito onima kojima je takva pomoć potrebna, ali je zbog različitih razloga ne mogu sami potražiti u odgovarajućoj instituciji ili im sustav nije ponudio odgovarajuće usluge za njihovo stanje.