Završna konferencija Interreg projekta “IstraConnect – Jačanje prekogranične suradnje kroz razvoj održivog koncepta multimodalne mobilnosti putnika”

 

.

U Umagu održana završna konferencija Interreg projekta “IstraConnect – Jačanje prekogranične suradnje kroz razvoj održivog koncepta multimodalne mobilnosti putnika”

 

Gradonačelnici Umaga – Vili Bassanese, Pirana – Andrej Korenika, Izole – Milan Bogatič i Buja – Fabrizio Vižintin, predstavili su 19. lipnja 2023. godine u Umagu, realizirane aktivnosti te postignute rezultate i ostvarene ciljeve projekta »IstraConnect – Jačanje prekogranične suradnje kroz razvoj održivog koncepta multimodalne mobilnosti putnika”, sufinanciranog iz programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska. Provedba projekta je započela 1. lipnja 2022. godine i traje 13 mjeseci, do 30. lipnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je skoro pola milijuna eura a sufinanciranje programa iz sredstava Europske unije iznosi 85%.

 

Cilj projekta je bio jačanje partnerstva između javnih organa i dionika kroz razvoj modela multimodalnog prekograničnog javnog prijevoza putnika za stanovnike pograničnog područja, koji se testirao uvođenjem pilot autobusne linije za prijevoz dnevnih migranata (učenika, srednjoškolaca, studenata, zaposlenika, korisnika zdravstvenih usluga i dr.) na relaciji Umag-Buje-Kaldanija-Plovanija-Sečovlje-Lucija-Izola. Prva autobusna linija aktivirana je u studenome 2022. godine i vozila je na dnevnoj bazi. Podaci o korisnicima linije pokazuju da je autobusnu liniju prosječno koristilo petstotinjak putnika mjesečno, a najvećim dijelom se radilo o učenicima s područja Buja, Plovanije i Kaštela koji su putovali u osnovne i srednje škole na području slovenske Obale. Obzirom na veliki interes građana, u svibnju 2023. godine uvedena je dodatna autobusna linija na istoj relaciji i u popodnevnim satima, međutim interes za popodnevnu liniju je daleko manji. Obje će autobusne linije biti aktivne do kraja lipnja 2023. godine.

 

Osim uvođenja pilotne autobusne linije, u okviru projekta nabavljeni su električni bicikli te tri pametna stalka za odlaganje i punjenje električnih bicikala zahvaljujući kojima se poboljšala ponuda održivih modela prijevoza. Time se ujedno i olakšala mobilnost stanovnika tog područja na koristan i ekološki prihvatljiv način.

 

Glavni ishodi projekta su bili izrada analize sustava javnog prijevoza i smjernice razvoja sustava održivog i dostupnog javnog prijevoza za regiju sjeverna Istra – Slovensko Primorje, potpisivanje Sporazuma o suradnji, kojim se ojačala suradnja prekograničnih institucija nacionalnog, regionalnog i lokalnog karaktera. Provedene su i edukacije za stanovništvo i lokalne institucije o konceptu održive prekogranične mobilnosti, kojima se razvija svijest o prednostima korištenja održivog sustava multimodalnog prekograničnog javnog prijevoza, a za korisnike prekograničnog javnog prijevoza izrađena je i mobilna aplikacija.