Započeo projekt očuvanja i vrednovanja šumskih i poljoprivrednih ekosustava na području Dobreća (Opatija) i na otoku Krku u Hrvatskoj i području Krasa u Sloveniji.

U opatijskom Centru Gervais je dana 12. ožujka 2024. održan je početni sastanak („kick-off meeting“) partnera i predstavljanje projekta FoRESisT – Očuvanje i vrednovanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava u prekograničnom području, sufinanciranog iz programa Interreg Slovenija – Hrvatska 2021.- 2027.

Ukupna je vrijednost projekta 1.474.765,94 eura, od čega je 80% sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Vodeći partner projekta je Grad Opatija, a ostali su partneri: Komunalno društvo Dubašnica iz Malinske, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i slovenski partneri Gozdarski inštitut Slovenije iz Ljubljane, Univerza na Primorskem i Nativa, Institut za održivi razvoj iz Ljubljane.

Projekt FoRESisT tijekom 30 mjeseci provedbe ima za cilj na prekograničnom području poboljšati očuvanje, zaštitu i analizu šumskih i poljoprivrednih ekosustava te zaštitu bioraznolikosti u ekološkoj mreži Natura 2000 te ostalim područjima od ekološkog značaja. Na području Opatije bit će provedene opsežne aktivnosti zaštite šume pitomog kestena na Dobreću, kako bi se utvrdila njegova ugroženost s obzirom na opasnosti od stranih invazivnih vrsta (kestenova osa šiškarica, rak kestenove kore, štetni abiotički čimbenici uzrokovani klimatskim promjenama), ali i pripremile te provele konkretne aktivnosti zaštite šuma pitomog kestena. Na otoku Krku i na području Krasa bit će provedene detaljne analize i provesti konkretna djelovanja kako bi se utvrdilo trenutno stanje staništa i bioraznolikosti područja te unaprijedilo ista. Konačni je cilj izrada zajedničke stručne procjena razine ugroženosti istraživanih staništa te definicija i provedba konkretnih mjera za ublažavanje i sprječavanje ugroze staništa.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić, direktor KD Dubašnica iz Malinske Toni Kraljić., dr. sc. Dinka Matošević iz Hrvatskog šumarskog instituta, predstavnica Instituta za održivi rast Nativa, neprofitne organizacije za očuvanje prirode i interpretaciju baštine mag. Tadeja Colnar Leskovšek, dr. sc. Matjaž Hladnik s Fakulteta matematike, prirodnih znanosti i informacijskih tehnologija Sveučilišta na Primorskoj te Dr. sc. Aleksander Marinšek iz Slovenskog šumarskog instituta iz Ljubljane.