Testiranje opreme na projektu LIVING CASTLES


U sklopu projekta “LIVING CASTLES”, razvojni inženjeri razvili su testnu aplikaciju za implementaciju virtualne i proširene stvarnosti na mobilnim platformama te inovativnoj tehnologiji Microsoft HoloLens.

Cilj aplikacije očituje se u njenom prezentacijskom i informativnom karakteru, a korištenje iste na sastancima s partnerima, omogućava efikasniju suradnju i planiranje budućih razvojnih koraka Projekta. Aplikacija prilagođena mobilnim uređajima prezentira aspekte proširene stvarnosti uz pomoć slikovnog markera (najčešće u obliku crno-bijele teksture otisnute na papiru) prema kojem analizira realan prostor i korisničko okruženje. Navedeni marker služi kao orijentacijski objekt prema kojem aplikacija generira virtualni objekt ili scenu te temeljem transformacija fizičkog markera, pozicionira virtualni objekt i pripadajuće parametre koji simuliraju kretanje digitalnog objekta u realnom okruženju.

Microsoft HoloLens realiziran je u obliku naočala kojima se korisnik služi kako bi se postigao dojam nadogradnje realnog fizičkog okruženja digitalnim računalno generiranim elementima. Također, HoloLens ne koristi marker pomoću kojeg se orijentira u korisničkom prostoru, već integrira infracrvene senzore i nekolicinu digitalnih kamera visoke rezolucije za stvaranje digitalne preslike realnog svijeta.

Funkcije opisanih uređaja za virtualnu i proširenu stvarnost prikazane su u videu, na youtube kanalu Projekta https://www.youtube.com/channel/UCfKXJd9q27D0Jj-c06i-QhQ?feature=embeds_subscribe_title  ili na mrežnoj stranici projekta: http://www.living-castles.eu/.