Državna tajnica Službe Vlade RS za razvoj i europsku kohezijsku politiku dr. Nevenka Ribič o važnosti prekograničnih projekata za osiguranje zaštite od poplava

 

.

Podčetrtek, 28. studenog 2019. – Državna tajnica dr. Nevenka Ribič sudjelovala je na završnom događanju prekograničnog projekta FRISCO 2.1. Projekt, koji povećava sigurnost od poplava rijeke Sutle nadogradnjom brane Vonarje, značajno će doprinijeti podizanju kvalitete života stanovnika zajedničkoga pograničnog područja. Za projekt vrijedan 1,6 milijuna eura, koji provode Direkcija za vode Republike Slovenije i Hrvatske vode, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) pristiglo je preko 1,4 milijun eura.

 

Projekt FRISCO 2.1, jedan je od FRISCO projekata, koji uspješno smanjuju ugroženost poplavom na  područjima uz granicu kojim teku rijeke Dragonja, Kupa, Sutla, Drava, Mura i Bregana. Provode se uz pomoć EFRR u okviru Programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Državna tajnica naglasila je: » Projekti FRISCO imaju karakterističan prekogranični značaj. Naime, vode ne poznaju granice. Bez zajedničkog i koordiniranog djelovanja partnera s obje strane granice ne bi mogli postići željene učinke u suočavanju s izazovima. Zadnji događaji na rijeci Dravi jasno pokazuju, važnost prekogranične suradnje u osiguravanju zaštite od poplava, a posebno u svjetlu klimatskih promjena.«

Dr. Ribič sigurna je, da će realizacija projekta značajno doprinijeti podizanju kvalitete prebivališta stanovnika zajedničkog pograničnog prostora. Smanjenjem ugroženosti od poplava poboljšavaju se i uvjeti za trajni turistički razvoj i očuvanje biološke raznolikosti pograničnog prostora.

Programi suradnje između Slovenije i Hrvatske provode se još od 2003. godine. U Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, tijelu za upravljanje programima prekogranične suradnje s Hrvatskom, Austrijom i Madžarskom, saznajemo, da 90 posto projektnih partnera surađuju i nakon završetka projekta. Želja za prekograničnom suradnjom na raznim područjima rasla je tijekom godina. Samo u okviru Programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska 2014-2020, provodi se 38 projekata, u kojem sudjeluje više od 230 projektnih partnera.