Poziv na završnu konferenciju projekta CLAUSTRA+

 


Pozivamo Vas na završnu konferenciju projekta CLAUSTRA+, na kojoj će projektni partneri predstaviti glavna postignuća projekta. Osim toga na konferenciji će se pridružiti i drugi stručnjaci iz Njemačke, Nizozemske i Engleske koji će predstaviti bogatu baštinu rimskih obrambenih sustava te njihov potencijal za razvoj turizma.

Kad: utorak, 17. prosinca 2019. od 10:00 do 16:30

Gdje: Kuća EU, Dunajska cesta 20, 1000 Ljubljana

Prvi dio konferencije namijenjen je predstavljanju rezultata projekta CLAUSTRA+ (Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum). Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska i će biti uspješno završen 31. siječnja 2020. nakon trajanja 30 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 1.779.988,15 €, koji su bili usmjereni na uspostavljanje turističkog proizvoda i razvoj prekogranične destinacije CLAUSTRA. Projekt će predstaviti predstavnici svih projektnih partnera: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (vodeći partner), Zavod Ivana Cankarja za kulturo šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goransko županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Turistička zajednica Kvarnera.

Drugi dio konferencije, s prilozima iz udaljenih nalazišta rimskih granica, posvećen je sjećanju na nedavno preminulog njemačkog arheologa Stephana Bendera, limes-koordinatora u Baden-Württembergu, koji je od 2015. godine pratio i podržavao razvoj projekta CLAUSTRA+. Sebastjan Sommer, Landeskonservator u Bavarskoj i predsjednik njemačke limes-komisije te profesor u Bambergu, predstavit će nam iskustva na području zaštite, prezentacije i istraživanja retijskog limesa nakon upisa spomenika na popis svjetske baštine UNESCO-a. Dugogodišnja suradnica arheologa Stephana Bendera, Julia Datow-Ensling, govorit će o njegovim dostignućima na području istraživanja i prezentacije gornjogermanskoga i retijskog limesa. Mark Driessen sa Sveučilišta u Leidnu uspoređivat će monumentalnost vojne arhitekture različitih razdoblja na sjeverozapadnom i jugozapadnom rubu rimskog imperija s prezentacijom o utvrdama Nijmegen u Nizozemskoj i Udhruh u Jordanu. Rob Collins sa Sveučilišta Newcastle predstavit će nekoliko manje poznatih slika kasnih faza razvoja i upotrebe Hadrijanovog zida u Engleskoj.

U trećem dijelu konferencije bit će predstavljena nedavna arheološka istraživanja na području obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum. Tu se djelomično radi o istraživanjima koja su sprovedena upravo u sklopu projekta Claustra+, a djelomično i o intervencijama koje su se u istom periodu odvijale na srodnim nalazištima.

Za vrijeme posjeta Kuće Europske unije nipošto nemojte propustiti besplatan razgled multimedijskog centra Doživi Europu. Predviđeno je simultano prevođenje događaja. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, ali je potrebna prijava na tajda.senica@zvkds.si najkasnije do 12. 12. 2019.

Više informacija možete naći u prilogu.

Ljubazno ste pozvani!

.

.