Uspješna međudržavna suradnja za zaštitu od poplava rijeke Mure

 

 

Benica, 26. kolovoza 2021. – Partneri projekta FRISCO 2.2 “Prekogranično koordinirano smanjenje rizika od poplava – Građevinske mjere u slivu rijeke Mure” okupili su se u Benici na svečanom otvaranju na kraju izgradnje protupoplavnog nasipa. Zajedno s predstavnicima lokalne zajednice, srodnih strukovnih organizacija i zainteresirane javnosti, objekt je službeno otvoren i predan u svrhu zaštite od poplava rijeke Mure.

Predstavnici Direkcije za vode Republike Slovenije i hrvatskog partnera Hrvatske vode govorili su o važnosti projekta, aktivnosti i objekta za sveobuhvatnu zaštitu pograničnog područja Mure od poplava, te pohvalili učinkovitost međudržavne suradnje. Gradonačelnik općine Lendava zahvalio se u ime mjesne zajednice na novostečenom objektu. U popodnevnim satima prisutni su se preselili preko hrvatske granice u Sveti Martin na Muri, gdje je održana završna konferencija projekta.

Projekt FRISCO 2.2 pobrinuo se za provedbu strukturnih građevinskih mjera za smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Mure rekonstrukcijom nasipa Sveti Martin na Muri s hrvatske strane i nasipa kod naselja Benica na slovenskoj strani rijeke. Obje mjere pružaju sveobuhvatnu zaštitu stanovnicima ovih naselja i njihove okolice od opasnosti od poplava te poboljšavaju uvjete života i zaštitu okoliša. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 3 milijuna eura, od čega 85% sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a 15% projektni partneri iz vlastitih sredstava.

Novoizgrađeni nasip dug 890 metara nalazi se na lijevoj obali rijeke Mure u Republici Sloveniji i udaljen je 450 metara od naselja Benica u općini Lendava. Građevinski radovi dovršeni ove godine uključivali su rekonstrukciju dijela postojećeg nasipa, izgradnju novog nasipa, postavljanje odvodnje, izgradnju prijelaznih rampi, servisne ceste i druge slične građevinske mjere u svrhu funkcionalnosti objekta. Vrijednost investicije u nasip je približno 1,35 milijuna eura. Njegovom su izgradnjom s lijeve strane rijeke spojeni protupoplavni nasipi Ledave i Mure koji zajedno s mjerama na hrvatskoj strani čine sveobuhvatnu obranu od poplava u ovom dijelu sliva rijeke Mure.

Nasip Sveti Martin na Muri, koji je dovršen prošle godine, nalazi se s desne strane rijeke Mure u rubnom području poplava u Republici Hrvatskoj u općini Sveti Martin na Muri. Nasip je dug 2.000 metara. Njegova rekonstrukcija uključivala je djelomičnu promjenu trase nasipa s lijeve strane rijeke Mure, nadvišenje nasipa, povećanje presjeka i izgradnju servisne staze.

Roman Kramer, direktor Direkcije Republike Slovenije za vode, naglasio je kako su ovakvi projekti iznimno važni za obje zemlje, posebno za stanovnike u okruženju, jer rijeka Mura ima snažan utjecaj na njihove živote. »Rijeka nam daje, ali nam i oduzima, pa je međudržavna suradnja na projektima, poput FRISCO -a, iznimno važna za smanjenje rizika od poplava na rijeci Muri. Dograđivanjem protupoplavnih nasipa sveobuhvatno smo zaštitili okolne stanovnike i imanja s obje strane rijeke od opasnosti od poplava te poboljšali uvjete života i zaštitili okoliš. Hvala timu na učinkovitom radu i marljivosti unatoč uvjetima koje je stvarala pandemija.«

U svom obraćanju m.sc. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, naglasio je važnost zajedničke profesionalne suradnje: »Suradnja s Direkcijom Republike Slovenije za vode traje od 2016. godine, kada smo započeli projekt FRISCO 1, osnovu za daljnje djelovanje. Danas, pet godina nakon toga, već imamo puno toga za pokazati, nasipi u Benici i Svetom Martinu na Muri samo su dio ulaganja koja smo napravili ili su još u tijeku. Naši timovi su dobro obučeni i dobro koordinirani te vjerujemo da ćemo i dalje učinkovito pomagati ljudima i prirodi protiv opasnosti od poplava.«

Janez Magyar, gradonačelnik općine Lendava, izrazio je zadovoljstvo zbog značajno veće sigurnosti od poplava u općini i pohvalio suradnju s investitorima. »Ovdje svi vole našu rijeku Muru. Naučili smo živjeti pored nje i s njom u dobru i zlu. Vjerujem da će nadogradnjom nasipa u Benici svi stanovnici okolnih naselja i njihova imovina sada biti puno sigurniji od poplava, njihova će se kvaliteta života nedvojbeno povećati, kao i mogućnosti razvoja.«

Anton Kustec, načelnik Sektora područja Mure, Direkcija Republike Slovenije za vode, je u svom je izlaganju nasipa uz ključne podatke naglasio: »Drago mi je da su radovi završeni i da nasip stoji. Poplave su u prošlosti ostavile značajne posljedice na naša mjesta. Benica je dobila prioritet u izgradnji zaštite od poplava, ali još uvijek imamo dosta kritičnih točaka koje treba riješiti.«

Prekogranična suradnja između Hrvatske i Slovenije promiče održivo, sigurno i vitalno pogranično područje, uz očuvanje, mobiliziranje i upravljanje prirodnim i kulturnim resursima u korist ljudi koji žive, rade ili samo posjećuju područje rijeke Mure. FRISCO 2.2 već je treći od četiri strateška projekta u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

.