U Piranu predstavili projekat “IstraConnect – Jačanje prekogranične suradnje kroz razvoj održivog koncepta multimodalne mobilnosti putnika”

 

.

Na početnom (kick-off) sastanku sudjelovali su partneri projekta “IstraConnect – Jačanje prekogranične suradnje kroz razvoj održivog koncepta multimodalne mobilnosti putnika”, sufinanciranog iz programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska. Partneri projekta su Općina Piran, kao vodeći partner te općine Izola, Buje i Umag. Provedba projekta je započela 1. lipnja 2022. i trajat će 13 mjeseci, do 30. lipnja 2023. godine. Vrijednost projekta je 467.154,00 eur, a sufinanciranje programa iz sredstava ESSR iznosi 397.080,90 eur. Odobrena sredstva za partnere su: Općina Piran 141.696,00 eur, Grad Buje 88.006,50 eur, Općina Izola 102.397,50 eur, Grad Umag 135.054,00 eur.

 

Cilj projekta je jačanje partnerstva između javnih organa i dionika kroz razvoj modela multimodalnog prekograničnog javnog prijevoza putnika za stanovnike pograničnog područja, koji će biti testiran uvođenjem pilot autobusne linije za prijevoz dnevnih migranata (učenika, srednjoškolaca, studenata, zaposlenika, korisnika zdravstvenih usluga i dr.) na relaciji Umag-Buje-Plovanija-Kaldanija-Sečovlje-Lucija-Izola. Predviđa se da će linija biti aktivirana u studenom. Bit će nabavljeno 18 e-bicikala, zahvaljujući kojima će se poboljšati ponuda održivih modela prijevoza. Time će se olakšati mobilnost stanovnika tog područja na koristan i ekološki prihvatljiv način.

 

Glavni ishodi projekta bit će: potpisivanje Sporazuma o suradnji, kojim će se ojačati suradnja prekograničnih institucija nacionalnog, regionalnog i lokalnog karaktera; izrada Strateškog dokumenta o unapređenju održive prekogranične mobilnosti, kojim će se ispitati potrebe korisnika u prekograničnom području, analizirati postojeći sustav prijevoza i infrastruktura te optimizirati novi i održivi multimodalni prekogranični javni prijevoz; izrada Smjernica za granične policije obiju država u vezi s postupanjem u slučaju iznenadnog zastoja prometa na graničnim prijelazima, čime će se ojačati suradnja lokalnih vlasti, granične policije i korisnika usluga. Provest će se edukacije o konceptu održive prekogranične mobilnosti, kojima se razvija svijest o prednostima korištenja održivog sustava multimodalnog prekograničnog javnog prijevoza, a za korisnike prekograničnog javnog prijevoza bit će izrađena i mobilna aplikacija.