Začel se je projekt ohranjanja in vrednotenja gozdnih in kmetijskih ekosistemov na območju Dobreća (Opatija), otoka Krka na Hrvaškem ter Krasa v Sloveniji.

V Centru Gervais v Opatiji je dne 12. marca 2024 potekal uvodni sestanek (»kick-off meeting«) partnerjev in predstavitev projekta FoRESisT – Ohranjanje in vrednotenje gozdnih in kmetijskih ekosistemov na čezmejnem območju, sofinanciranega iz Programa Interreg Slovenija – Hrvaška 2021-2027.

Skupna vrednost projekta je 1.474.765,94 EUR, od tega je 80 % sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner projekta je mesto Opatija, ostali partnerji so: Komunalno društvo Dubašnica iz Malinske, Hrvaški gozdarski inštitut iz Jastrebarskega ter slovenski partnerji Gozdarski inštitut Slovenije iz Ljubljane, Univerza na Primorskem in Nativa, Inštitut za trajnostno rast.

V 30. mesecih izvajanja želi projekt FoRESisT izboljšati ohranjanje, varstvo in analizo gozdnih in kmetijskih ekosistemov ter varstvo biotske raznovrstnosti v ekološkem omrežju Natura 2000 in drugih ekološko pomembnih območjih v čezmejnem prostoru. Na območju Opatije bodo potekale obsežne aktivnosti za zaščito kostanjevega gozda na Dobreću z namenom ugotoviti njegovo ogroženost zaradi nevarnosti tujerodnih invazivnih vrst (kostanjeva šiškarka, kostanjev rak, škodljivi abiotiski dejavniki, ki jih povzročajo podnebne spremembe). Pripravljene in izvedene bodo specifične aktivnosti za varstvo teh kostanjevih gozdov. Na otoku Krku in na območju Krasa bodo opravljene podrobne analize in konkretni ukrepi za ugotavljanje trenutnega stanja habitata in biotske raznovrstnosti območja ter njegovo izboljšanje. Končni cilj je izdelava skupne strokovne ocene stopnje ogroženosti raziskanih habitatov ter opredelitev in izvedba konkretnih ukrepov za ublažitev in preprečevanje njihove ogroženosti.

Tiskovne konference so se udeležili podžupanja Opatije Kristina Đukić, direktor KD Dubašnica iz Malinske Toni Kraljić, dr. Dinka Matošević s Hrvaškega gozdarskega inštituta, predstavnica Inštituta za trajnostno rast Nativa, neprofitne organizacije za varstvo narave in interpretacijo dediščine, mag. Tadeja Colnar Leskovšek, dr. Matjaž Hladnik s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in dr. sc. Aleksander Marinšek z Gozdarskega inštituta Slovenije v Ljubljani.