Prvi letni sestanek o napredku čezmejnega protipoplavnega projekta FRISCO1

 

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je v organizaciji Ministrstva za okolje in prostor ter ostalih projektnih partnerjev potekal 1. letni sestanek o napredku izvajanja bilateralnega (slovensko-hrvaškega)  strateškega projekta FRISCO1 (Cross-Border  Harmonized Slovenian-Croatian Flood Risk Reduction 1 – Non Structural Measures), katerega cilj je zmanjšati poplavno ogroženost na porečjih Dragonje, Kolpe, Sotle, Bregane ter na delih porečij Drave in Mure in ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020. Sestanek oz. dogodek je bil namenjen pregledu dela in rezultatov od začetka trajanja projekta do sedaj in razpravi z udeleženci o nadaljevanju izvajanja projekta.

Dogodka se je poleg številnih strokovnjakov s področja obvladovanja poplavne ogroženosti iz Slovenije in Hrvaške udeležilo tudi precejšnje število eminentnih gostov (ministrica Irena Majcen, generalni direktorji projektnih partnerjev, predstavniki lokalnih oblasti z obeh strani meje, visoki predstavniki iz Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in tudi Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, prav tako pa  tudi predstavniki hrvaškega Ministrstva za varstvo okolja in energetiko, v katerega resor sodi upravljanje z vodami na Hrvaškem), ki so v uvodnih pozdravih poudarili in pozdravili odlično sodelovanje v okviru projekta in konkretne rezultate in protipoplavne ukrepe, ki se izvajajo skozi projekt.

Poleg projekta FRISCO1, ki vključuje bolj ali manj negradbene protipoplavne aktivnosti in ukrepe, je bil tokrat prvič javno predstavljen tudi pred kratkim odobren projekt FRISCO2.1-Vonarje, s katerim se bo protipoplavno uredilo eno največjih vodnih pregrad v čezmejnih porečjih, ki si jih delimo z Republiko Hrvaško, to je vodno pregrado Vonarje na reki Sotli. Najavljeni so bili tudi nadaljnji gradbeni protipoplavni projekti na čezmejnih porečjih Mure, Drave in Kolpe, ki jih skupaj pripravljajo projektni partnerji.

Številni udeleženci in govorniki so pozdravili dobro čezmejno sodelovanje in visoka pričakovanja, da bo projekt rezultiral v konkretnih protipoplavnih ukrepih, s katerimi se bo zmanjšala poplavna nevernost v čezmejnih porečjih Dragonje, Kolpe, Bregane, Sotle, Drave in Mure, ministrica Irena Majcen pa je v svojem uvodnem pozdravu prav vsem udeleženim v projektu zaželela še naprej dobro in produktivno delo ter na končne rešitve usmerjeno sodelovanje, kajti le od dobrega sodelovanja vodarjev (in drugih strok) z obeh strani rek je odvisno ali nam bo na teh skupnih porečjih uspelo zmanjšati poplavno ogroženost in zmanjšati res visoke poplavne škode, s katerimi se srečujemo na obeh straneh.